Background Image

Wijnhuis Tinto

> Château Haut-Monplaisir Cahors Pur Plaisir >
Image

Château Haut-Monplaisir Cahors Pur Plaisir

rood

  • €31,7
  • Producent: Château Haut-Monplaisir
  • Appellatie: AOC Cahors
  • Oogstjaar: 2019
  • Regio: Sud-Ouest
  • Land: Frankrijk
  • Aroma’s & Smaak: in de neus zwart fruit, zure kersen, smoky touch (boisé); full-bodied wijn met rijke aroma's en perfect getemde tannines; discrete houttoets; aroma's van chocolade en cassis in de lange finale
  • Druif: cot - malbec 
  • Teeltwijze : biologisch FR-BIO-01
  • Bewaarpotentieel : 10 jaar en langer
  • Volume: 750 ml
  • Alcohol: 14%
  • Vinificatie :
    terroir-vigne100% malbec van kleiïge en siliciumrijke bodems op het (zuidgerichte) derde terras van de Lot-rivier; wijnstokken van meer dan 35 jaar oud

    vergisting in nieuwe eiken vaten (500 liter) op een temperatuur van 28°C; maceratie van ongeveer 40 dagen; elevage in dezelfde eiken vaten gedurende 23 maand

  • Producent
    Château Haut-Monplaisir | Cathy & Daniel Fournié, Pascal Verhaeghe
    Cathy en Daniel Fornié hebben in totaal 30 hectare malbec staan. Tot 1998 waren ze aangesloten bij de lokale coöperatieve. Vanuit de overtuiging dat ze met de kwaliteit van hun terroir mooiere wijnen konden maken besloten ze te investeren in de bouw van een eigen chai. Sinds 2009 is volledig naar biologische wijnbouw overgeschakeld, recent met ook een cuvée zonder enig additief: cuvée L'Envie, wijn met dezelfde precisie als de rest van het gamma.

    Hun vriend, buurman en Cahors-topper Pascal Verhaeghe (Château du Cèdre) stond hen van bij de start met raad en daad bij. Waar het hem eerst moeite kosttte om de exuberante tannines van de Malbec te temmen bleven de wijnen jaar na jaar vooruitgang boeken en op dit moment behoren ze tot het selecte kransje wijnbouwers dat in Cahors zeer precieze en elegante wijnen weet te maken van deze druif die in de Sud-Ouest vaak moeite heeft haar optimale rijpingsstadium te bereiken.

    De wijnen rijpen gedurende twee jaar in barriques en tonneaux alvorens te worden gebotteld. De 30 hectare wijngaard zijn rond het huis en de chai aangeplant op de derde terrassen van de Lot (rivier) bij Lacapelle-Cabanac. De bodem is er alluviaal met sand, leem en keien, een uitmuntend terroir dat mits beheersing van de rendementen krachtige, geconcentreerde en toch elegante wijnen produceert.

    Het klimaat van Cahors staat tot juni vooral onder de Atlantische invloed maar wordt vanaf juli eerder mediterraan wat een perfect evenwicht tussen zuren en rijpheid geeft. Sinds 2012 is het domein biologisch gecertificeerd. Om te eindigen het woord aan het prestigieuze wijnmagazine Revue de Vin de France : "L'ADN de Cahors, c'est eux! Cathy et Daniel Fournié sont les plus brillants élèves de l’école Verhaeghe. Leur propriété commande 18 ha de vignes âgées situées sur la troisième terrasse, en rive gauche du Lot. Les élevages sont désormais menés avec clairvoyance, n’empiétant pas sur la pureté de l’expression. Ce sont des vins de grande puissance, vigoureux mais racés."
  • Gastronomie

    gegrild vlees, na enkele jaren ook vleesgerechten met sauzen: Boeuf Bourguignon, Osso Bucco,...

  • Awards | vermeldingen
    Revue Vin de France: 91/100
    Wine Enthousiast: 93p
    James Suckling: 93p