Wijnhuis Tinto
> Lustau Manzanilla Papirusa >
Lustau Manzanilla Papirusa
versterkte witte wijn
- Producent: Bodegas Lustau
- Appellatie: DO Jerez/Sherry
- Oogstjaar: nv
- Regio: Andalusië
- Land: Spanje
- Aroma’s & Smaak: deze helder gele Sherry met gouden reflectie brengt in de neus aroam's van een zeebries, kamille en gistaroma's
beendroge, lichte en frisse Manzanilla met een subtiele ziltheid; lange afdronk - Druif: palomino fino
- Teeltwijze : klassiek
- Bewaarpotentieel : nvt
- Volume: 750 ml
- Alcohol: 15%
- Vinificatie : alcohol: 15% I pH: 3,3 I totale aciditeit: 0.20 I restsuiker: 1 g/l
lagering in Amerikaanse eiken vaten in het traditionele Solera & Criadera-systeem (op elkaar gestapelde vaten waarbij de wijn bovenaan wordt bijgevuld en via een complex overhevelingssysteem in de laag daaronder belandt waardoor je met de jaren in de onderste laag - de "Solera" - een assemblage van meerdere oogstjaren krijgt. In het geval van de Papirusa gaat het over gemiddeld 5 jaar oud.
Typisch aan Manzanilla is dat deze enkel mag worden gemaakt in het koele, vochtige, zilte klimaat van Sanlúcar de Barrameda, een vissersdorp aan de rand van het natuurpark Coto Doñana, aan de monding van de Guadalquivir.
-
ProducentBodegas Lustau | Manuel Lozano
Het verhaal van Bodegas Lustau begint bescheiden in1896 wanneer José Ruiz-Berdejo zijn job van kantoorklerk opgeeft, wijnstokken aanplant op het perceel met de naam Nuestra Señora de la Esperanza en prompt Almenista wordt. Over een carrière-switch gesproken!
Zijn schoonzoon Emilio Lustau Ortega verhuisde een generatie later de wijnmakerij naar Santiago, een historische wijk in Jerez de la Frontera. In de gebouwen die deel uitmaken van de historische Moorse omwalling breidde hij de business uit. Vanaf 1950 werden de eerste wijnen geëxporteerd.
Vanaf de Jaren 1980 werd Bodegas Lustau een van de meest innovatieve wijnproducenten van Jerez. Dankzij een onfeilbaar aanvoelen van hoe je traditie en vernieuwing kunt laten samengaan werd Lustau synonym voor kwaliteit en prestige. De flessen warden gebotteld in de karakteristieke donkere flessen met afhangende schouders. Lustau had de gelegenheid om een aantal interessante percelen aan te kopen. Oenoloog Manuel Lozano werd 7 jaar op een rij verkozen tot beste versterkte-wijnmaker op de International Wine Challenge of London. En terwijl de international Sherry-verkoop beslist betere tijden heeft gekend blijft Lustau koppig geloven in de kracht van het eigen terroir.
-
Gastronomie
serveren op een temperatuur van 7-9 ºC en zoals een witte wijn na opening in de koelkast bewaren en binnen de week opdrinken
perfect droog aperitief maar ook schitterend met zeevruchten, oesters, ansjovis, sashimi, olijven -
Awards | vermeldingenJancis Robinson: 17/20: "Fabulousy briny intensity. Super-dry and smoky/sweaty on the palate - a definite lapsang character and a salty soy finish."
Decanter World Wine Awards 2017: 92/100
Guia Peñin: 92/100