Background Image

Wijnhuis Tinto

> Casa de Mouraz BOT >
Image

Casa de Mouraz BOT

rood

  • €52
  • Producent: Casa de Mouraz
  • Appellatie: DOC Dão
  • Oogstjaar: 2016
  • Regio: Centro
  • Land: Portugal
  • Aroma’s & Smaak: Kersenrode wijn; fabuleus rood fruit, rijpe rode kersen; ook in de mond intens fruit met een peperige en kruidige toets die mooi met het fruit contrasteert. Lange afdronk.
  • Druif: alfrocheiro baga mencía tempranillo - tinta roriz 
  • Teeltwijze : biologisch PT-BIO-02
  • Bewaarpotentieel : 10-15 jaar
  • Volume: 750 ml
  • Alcohol: 13,5%
  • Vinificatie : Deze uitzonderlijke wijn is een field blend: 30 druiven (rood en wit) samen 100 jaar geleden samen met olijf- en fruitbomen aangeplant op een hoogte van 350 meter.
    De wijngaard wordt volledig volgens de biodynamische principes bewerkt.

    De druiven worden samen geoogst en vergist. Vergisting in de traditionele lagar: een granieten open kuip waarin de druiven met de voeten worden gekneusd. Na de persing geen eik. Slechts 683 flessen geproduceerd (botteling juli 2017).

  • Producent
    Casa de Mouraz | Antonio Lopes Ribeiro & Sara Dionisio
    In de wijngaarden van Casa de Mouraz worden heel bijzondere wijnen gemaakt. Antonio en Sara ruilden halverwege de jaren ’90 de wereld van dans en kunst in Lissabon voor een leven als wijnmaker in het domein van de ouders van Antonio. In een vrij korte tijdspanne trokken ze de aandacht van internationale autoriteiten zoals Jancis Robinson, Sara Ahmed en Jamie Goode en werden ze de trotse makers van een aantal cultwijnen (Bot, Elfa en het funky Planet Mouraz-gamma).

    De Dão is een wijnstreek in centraal-Portugal. Deze regio ten noorden van Coimbra wordt gekenmerkt door graniet in de ondergrond, vaak als grote rotsblokken zichtbaar in de wijngaarden. Derra do Estrela beschermt de wijngaarden tegen de sterke Atlantische invloeden waaraan bijvoorbeeld de nabije wijnregio's Bairrada en Vinho Verde onderhevig zijn.

    De wijnen worden volledig biodynamisch gemaakt. Het ging Antonio & Sara niet altijd voor de wind en 2017 was zonder meer een annus horribilis: tijdens de grote Portugese bosbranden die het wereldnieuws haalden gingen het ouderlijk huis van Antonio, de opslagplaats en een aantal van hun mooiste wijngaarden in de vlammen op. Er wordt nu hard gewerkt aan de heropbouw en -aanplant van het domein. In een golf van solidariteit schonken een aantal collega-wijnbouwers stekjes en via een crowd-funding werden middelen gezocht voor de heropbouw. Een spectaculair nieuwbouwproject pal tussen de granietrotsen moet in de loop van 2023 worden afgewerkt.

    Ondertussen trokken ook de nevenprojecten Van Antonio en Sara in Vinho Verde, Douro en Alentejo steeds meer de aandacht. Ook hier maakt Antonio wijnen getrouw aan het terroir van de respectievelijke regio's: frisse, minerale witte wijnen in Vinho Verde en fijne, evenwichtige rode wijnen in Douro en Alentejo. Zoals de feniks opstond uit de as herrijst ook Casa de Mouraz, het beste moet nog komen.
  • Gastronomie

    deze volsappige karaktervolle wijn zal het uitstekend doen bij rood vlees- en wildgerechten; probeer hem ook eens bij gegrilde groenten!

  • Awards | vermeldingen
    17,5/20 – Julia Harding op JancisRobinson.com

    19 Punkte, Vinum März 2019: "(...) Unglaublich komplex, sehr floral, weisse, gelbe und rote Früchte; köstliche Frucht und Frische, lebendig, salzig, voll Energie; einmalig"