Wijnhuis Tinto
> La Taille aux Loups Clos de Mosny >
La Taille aux Loups Clos de Mosny
wit
- Producent: Jacky Blot
- Appellatie: AOC Montlouis-sur-Loire
- Oogstjaar: 2020
- Regio: Loire
- Land: Frankrijk
- Aroma’s & Smaak: verfijnde witte wijn met florale aroma's, wat perzik en citrus; in de mond ook de voor de cuvée kenmerkende saliene mineraliteit
- Druif: chenin blanc
- Teeltwijze : biologisch ecocert
- Bewaarpotentieel : 10-15 jaar
- Volume: 750 ml
- Alcohol: 13%
- Vinificatie : De Clos du Mosny werd in 2010 aangekocht door Jacky Blot: het gaat over een prachtige ommuurde wijngaard met een zuidelijke expositie van 12 ha
de wijn wordt gedurende 12 maand in barrique opgevoed waarvan 1/3 nieuw, 1/3 vaten van één jaar en 1/3 van twee jaar
-
ProducentJacky Blot | Jacky Blot
Jacky Blot kan in de Loire-vallei aanspraak maken op de titel van levende legend. Wat hij voor de wat ingeslapen appellaties Montlouis en Bourgueil heeft gedaan is ongeëvenaard. In 1989 vestigde hij zich in Domaine La Taille aux Loups in Montlouis-sur-Loire om al enkele jaren later ook enkele percelen aan de overzijde van de rivier in Vouvray te valoriseren. Blot liet in beide appellaties zijn oog vallen op enkele van de mooiste terroirs. Zijn parcellaire selecties zijn onovertroffen. De wijnen worden in grote eiken vaten gevinifieerd niet om eikaroma’s toe te voegen maar om het beste in zijn chenin naar boven te halen. Met hun fijne aciditeit evolueren de wijnen schitterend gedurende 10 tot 15 jaar. Met zijn droge chenins is hij een van de referentie-domeinen van AOC Montlouis en AOC Vouvray. Deze laatste wijnen moet hij omwille van een gecontesteerde beslissing van het syndicaat van Vouvray de laatste jaren als Vin de France (VDF) op de markt brengen. Net zoals college François Chidaine beschikt hij niet over een chai in Vouvray wat tot deze absurde uitsluiting van enkele van de beste Vouvrays uit de appellatie leidde. Over zichzelf in de voet schieten gesproken!
In 2002 startte Blot met een nieuw verhaal in Bourgueil: Domaine de la Butte. Volgens dezelfde filosofie als in Montlouis maakt hij hier parcellaire selecties van cabernet franc. Ook hier dient de elevage op eik enkel om de finesse nog meer naar boven te halen uit de wijnen. Elke wijn heeft zijn eigen karakter van de lichtvoetige Pied de la Butte over de Haut de la Butte tot de Mi-Pente. Te ontdekken!
-
Gastronomie
serveren bij visgerechten met sauzen, kalfsvlees, romige kazen
-
Awards | vermeldingenJancis Robinson: 17,5/20: "Refined, elegant, tense nose of green apples with great juiciness. Very firm finish and still extremely youthful. Real texture as well as purity. Some smokiness too. Such a neat finish. Super stuff."