Wijnhuis Tinto
> Niepoort Charme >
Niepoort Charme
rood
- Producent: Niepoort
- Appellatie: DOC Douro
- Oogstjaar: 2009
- Regio: Norte
- Land: Portugal
- Aroma’s & Smaak: In de neus kers, pruimen,dennennaalden, theeblaadjes en licht aartse toets met wat truffel; frisheid en elegantie gecombineerd met goede structuur (goed geïntegreerde zachte tannine); zeer lange en intense afdronk.
- Druif: touriga franca tempranillo - tinta roriz
- Teeltwijze : klassiek
- Bewaarpotentieel : 10-15 jaar
- Volume: 750 ml
- Alcohol: 14%
- Vinificatie : Druiven uit de Vale Mendiz in de Pinhão vallei op een hoogte van 300-350 meter, de optelsom van alle kleine details maken van Charme een ongeëvenaarde Douro-wijn: enkel de allerbeste barriques worden voor de finale blend gebruikt.
De oogst van de druiven voor Charme 2009 startte begin september; de fermentatie vond plaats in lagares (traditionele granieten kuipen) en de druiven werden met de voeten gekneusd (met de rist); na een korte maceratie vonden alcoholische-en malolactische gisting plaats in Franse barriques waarin de wijn nog 14 maand opgevoed werd. Gebotteld zonder filtratie of klaring.
alcohol: 14%, aciditeit: 5.02 g/l,
-
ProducentNiepoort | Dirk van der Niepoort
De Niepoort-saga start op het moment dat Dirk Van Der Niepoort in 1987 het familiale domein vervoegt na een opleiding in Zwitserland en een stage in Napa Valley (California) te hebben genoten. De Douro-vallei staat op dat moment uitsluitend voor de productie van Porto, versterkte wijnen dus. Dirk ziet dit vanuit zijn uitvalsbasis in Cima Corgo (een subregio) anders.
Terwijl de hele Douro blijft vasthouden aan de wereldfaam van Porto startte Dirk met het maken van niet-versterkte wijnen. Met zijn Robustus 1990 wordt hij voor het eerst internationaal opgemerkt. Voortbouwend op dit succes komt hij met wijnen zoals Batuta en Charme op de proppen. Samen met zijn keldermeester Luis Sabre legt hij de lat steeds hoger in Quinta do Napoles, hun state-of-the-art wijnkelder.
Met wijnen als Redoma en Tiara tonen ze ook het beste van de Douro met witte druivensoorten. Uiteraard telkens met hun typische eigenschappen. In de ganse vallei staan maar liefst 80 verschillende druivensoorten aangeplant op terrasen tussen 80 en 800 meter hoogte met alle mogelijke oriëntaties. Het duo voelt intuïtief welke druiven het nodig heeft voor elke nieuwe cuvée.
Ondertusen wordt ook de kwaliteit van de traditionele Porto's niet verwaarloosd. Op dit punt wordt Dirk Niepoort bijgestaan door zijn zus Verena. Zij tracht met het verschil duidelijk te maken tussen de op grote fusten (ruby, LBV en Vintage Port) gerijpte Porto's en die in pipes (tawny, 10 jaar en colheita) gerijpt. -
Gastronomie
wildgerechten zoals fazant, gerechten met champignonsaus, meditatiewijn
-
Awards | vermeldingenJancis Robinson: 17,5/20 "a revelation of elegance. From sheltered vineyards in the Vale Mendiz in the Pinhão Valley. Fermented in stone lagares with 100% stems. Alcoholic fermentation and malo finished in French oak, where the wine stayed another 14 months. Mid ruby. Red fruits plus a more meaty savoury aroma. Silky tannins, lovely freshness and elegance. Very long and fragrant on the finish."