Wijnhuis Tinto
> Niepoort Tawny >
Niepoort Tawny
versterkte witte wijn
- Producent: Niepoort
- Appellatie: DOC Porto
- Oogstjaar: nv
- Regio: Norte
- Land: Portugal
- Aroma’s & Smaak: baksteenrode tot getaande kleur; delicate nootaroma's met wat gedroogd fruit in de achtergrond; in de mond jong fruit, vol zijdezacht midden en lange finish.
- Druif: sousao tempranillo - tinta roriz tinta amarela tinta francisca tinto cão touriga franca touriga nacional
- Teeltwijze : klassiek
- Bewaarpotentieel : nvt
- Volume: 750 ml
- Alcohol: 19,5%
- Vinificatie : De druiven voor de tawny komen uit lage-opbrengst percelen in de Cima Corgo regio; de druiven worden getreden (gekneusd) in lagares alvorens in kleine eiken vaten in Vila Nova de Gaia (Porto) verder te rijpen (gemiddeld 3,5 jaar)
alcohol: 19,5% vol, restsuiker: 100 g/l, aciditeit: 4 g/l
-
ProducentNiepoort | Dirk van der Niepoort
De Niepoort-saga start op het moment dat Dirk Van Der Niepoort in 1987 het familiale domein vervoegt na een opleiding in Zwitserland en een stage in Napa Valley (California) te hebben genoten. De Douro-vallei staat op dat moment uitsluitend voor de productie van Porto, versterkte wijnen dus. Dirk ziet dit vanuit zijn uitvalsbasis in Cima Corgo (een subregio) anders.
Terwijl de hele Douro blijft vasthouden aan de wereldfaam van Porto startte Dirk met het maken van niet-versterkte wijnen. Met zijn Robustus 1990 wordt hij voor het eerst internationaal opgemerkt. Voortbouwend op dit succes komt hij met wijnen zoals Batuta en Charme op de proppen. Samen met zijn keldermeester Luis Sabre legt hij de lat steeds hoger in Quinta do Napoles, hun state-of-the-art wijnkelder.
Met wijnen als Redoma en Tiara tonen ze ook het beste van de Douro met witte druivensoorten. Uiteraard telkens met hun typische eigenschappen. In de ganse vallei staan maar liefst 80 verschillende druivensoorten aangeplant op terrasen tussen 80 en 800 meter hoogte met alle mogelijke oriëntaties. Het duo voelt intuïtief welke druiven het nodig heeft voor elke nieuwe cuvée.
Ondertusen wordt ook de kwaliteit van de traditionele Porto's niet verwaarloosd. Op dit punt wordt Dirk Niepoort bijgestaan door zijn zus Verena. Zij tracht met het verschil duidelijk te maken tussen de op grote fusten (ruby, LBV en Vintage Port) gerijpte Porto's en die in pipes (tawny, 10 jaar en colheita) gerijpt. -
Gastronomie
serveren bij chocoladedesserts of als digestief na de maaltijd, doet het ook goed bij wildpaté