Background Image

Wijnhuis Tinto

> Niepoort 10 Years Old White >
Image

Niepoort 10 Years Old White

versterkte witte wijn

  • €36,9
  • Producent: Niepoort
  • Appellatie: DOC Porto
  • Oogstjaar: nv
  • Regio: Norte
  • Land: Portugal
  • Aroma’s & Smaak: Deze goudkleurige Porto bekoort met zijn boeket van sinaasschil, gedroogde vijgen, walnoten en geroosterde amandel; een florale toets maakt het af;
    in de mond een zeer fijne en goed gebalanceerde witte Porto met goede aciditeit om de suikers en hoge alcohol te counteren.
  • Druif: arinto codega gouveio rabigato viosinho 
  • Teeltwijze : klassiek
  • Bewaarpotentieel : nvt
  • Volume: 750 ml
  • Alcohol: 20%
  • Vinificatie : Porto's met een leeftijdsindicatie zoals 10 jaar zijn blends van verschllende wijnen met een gemiddelde ouderdom van 10 jaar; ze worden opgevoed in kleine eiken vaten (550l) in de kelders in Vila Nova de Gaia; de blending gebeurt door Niepoort Master Blender José Nogueira.

    De witte druiven ondergaan een langdurige schilcontact in de lagar (met de voeten getreden); na het versterken van de wijn gedurende 1 jaar in grote eiken vaten, gevolgd door opvoeding in de traditonele 'oak pipes' gedurende 7-15 jaar.

    alcohol: 20%, restsuiker: 111 g/l, aciditeit: 3,56 g/l

  • Producent
    Niepoort | Dirk van der Niepoort
    De Niepoort-saga start op het moment dat Dirk Van Der Niepoort in 1987 het familiale domein vervoegt na een opleiding in Zwitserland en een stage in Napa Valley (California) te hebben genoten. De Douro-vallei staat op dat moment uitsluitend voor de productie van Porto, versterkte wijnen dus. Dirk ziet dit vanuit zijn uitvalsbasis in Cima Corgo (een subregio) anders.

    Terwijl de hele Douro blijft vasthouden aan de wereldfaam van Porto startte Dirk met het maken van niet-versterkte wijnen. Met zijn Robustus 1990 wordt hij voor het eerst internationaal opgemerkt. Voortbouwend op dit succes komt hij met wijnen zoals Batuta en Charme op de proppen. Samen met zijn keldermeester Luis Sabre legt hij de lat steeds hoger in Quinta do Napoles, hun state-of-the-art wijnkelder.

    Met wijnen als Redoma en Tiara tonen ze ook het beste van de Douro met witte druivensoorten. Uiteraard telkens met hun typische eigenschappen. In de ganse vallei staan maar liefst 80 verschillende druivensoorten aangeplant op terrasen tussen 80 en 800 meter hoogte met alle mogelijke oriëntaties. Het duo voelt intuïtief welke druiven het nodig heeft voor elke nieuwe cuvée.

    Ondertusen wordt ook de kwaliteit van de traditionele Porto's niet verwaarloosd. Op dit punt wordt Dirk Niepoort bijgestaan door zijn zus Verena. Zij tracht met het verschil duidelijk te maken tussen de op grote fusten (ruby, LBV en Vintage Port) gerijpte Porto's en die in pipes (tawny, 10 jaar en colheita) gerijpt.
  • Gastronomie

    Dessertwijn, digestief, winterse meditatiewijn
     

  • Awards | vermeldingen
    Jancis Robinson: 17/20 "That dried grasses aroma that was also in the Rabbit Dry White (perhaps the result of skin maceration?) as well as rich but dusty/stony apricot. This tastes so dry, firmly textured, very serious. Deep, fine-grained, the tannins giving as much freshness as the moderate acidity. Sour, fresh and almost savoury on the finish. Great texture. Stands up to the creamy English cheese but the Rabbit Dry White was better." (JH)