Background Image

Wijnhuis Tinto

> Niepoort Colheita >
Image

Niepoort Colheita

versterkte witte wijn

  • Producent: Niepoort
  • Appellatie: DOC Porto
  • Oogstjaar: 2009
  • Regio: Norte
  • Land: Portugal
  • Aroma’s & Smaak: Mooie baksteenrode kleur; aantrekkelijk, vineus boeket met wat gedroogde pruim en abrikoos; prachtige lengte.
  • Druif: tempranillo - tinta roriz tinta francisca touriga franca sousao tinta amarela tinto cão touriga nacional 
  • Teeltwijze : klassiek
  • Bewaarpotentieel : nvt
  • Volume: 750 ml
  • Alcohol: 20,5%
  • Vinificatie : Colheita Porto is altijd van één oogst en wordt gedurende minstens 7 jaar in eiken vaten opgevoed alvorens te worden gebotteld.

    De druiven werden na de oogst getreden in open lagares (traditionele granieten kuipen) en later werd de wijn opgevoed in kleine oude eiken vaten in Vilanova de Gaia (Porto) tot 2010; de lange eikopvoeding zorgde voor de baksteenrode verkleuring en gaf de wijn zijn uniek aromatisch profiel.

    alcohol: 20,5% vol., restsuiker: 118 g/l, aciditeit: 4,66 g/l
  • Tijdelijk niet voorradig

  • Producent
    Niepoort | Dirk van der Niepoort
    De Niepoort-saga start op het moment dat Dirk Van Der Niepoort in 1987 het familiale domein vervoegt na een opleiding in Zwitserland en een stage in Napa Valley (California) te hebben genoten. De Douro-vallei staat op dat moment uitsluitend voor de productie van Porto, versterkte wijnen dus. Dirk ziet dit vanuit zijn uitvalsbasis in Cima Corgo (een subregio) anders.

    Terwijl de hele Douro blijft vasthouden aan de wereldfaam van Porto startte Dirk met het maken van niet-versterkte wijnen. Met zijn Robustus 1990 wordt hij voor het eerst internationaal opgemerkt. Voortbouwend op dit succes komt hij met wijnen zoals Batuta en Charme op de proppen. Samen met zijn keldermeester Luis Sabre legt hij de lat steeds hoger in Quinta do Napoles, hun state-of-the-art wijnkelder.

    Met wijnen als Redoma en Tiara tonen ze ook het beste van de Douro met witte druivensoorten. Uiteraard telkens met hun typische eigenschappen. In de ganse vallei staan maar liefst 80 verschillende druivensoorten aangeplant op terrasen tussen 80 en 800 meter hoogte met alle mogelijke oriëntaties. Het duo voelt intuïtief welke druiven het nodig heeft voor elke nieuwe cuvée.

    Ondertusen wordt ook de kwaliteit van de traditionele Porto's niet verwaarloosd. Op dit punt wordt Dirk Niepoort bijgestaan door zijn zus Verena. Zij tracht met het verschil duidelijk te maken tussen de op grote fusten (ruby, LBV en Vintage Port) gerijpte Porto's en die in pipes (tawny, 10 jaar en colheita) gerijpt.
  • Gastronomie

    Kan worden geserveerd bij gedroogde vruchten, noten, amandel, taart met gedroogd fruit of gewoon als digestief op zich of op een winterse avond bij het haardvuur.

     

  • Awards | vermeldingen
    Wine Enthousiast: 90/100