Wijnhuis Tinto
> Domaine de Bel-Air Beaujolais Blanc >
Domaine de Bel-Air Beaujolais Blanc
wit
- Producent: Domaine de Bel-Air
- Appellatie: AOC Beaujolais Blanc
- Oogstjaar: 2018
- Regio: Beaujolais
- Land: Frankrijk
- Aroma’s & Smaak: Levendige neus met wat citrus- en florale aroma's; soepele wijn met het typisch afgeronde karakter van de chardonnay.
- Druif: chardonnay
- Teeltwijze : culture raisonnée HVE (Haute Valeur Environnementale)
- Bewaarpotentieel : 5-6 jaar
- Volume: 750 ml
- Alcohol: 13%
- Vinificatie : De druiven komen van een kalkleemhoudend perceel grenzend aan Saint-Véran en hebben dan ook vooral veel met de wijnen van de Mâconnais gemeenschappelijk.
De druiven worden nauwgezet geselecteerd op optimale rijpheid; na de zachte persing volgt de vergisting op lage temperatuur; cuvaison van 12 dagen en élevage in cuve gedurende 8 maand.
-
ProducentDomaine de Bel-Air | Jean-Marc Lafont
Het domein domineert al sinds 1840 Beaujeu, de historische hoofdstad van de Beaujolais. De wijngaarden rond het domein liggen op de hellingen van Bel Air op (blauwe) graniet bodems pal op het zuiden gericht.
In 1986 komt Jean-Marc aan het roer te staan. Van zijn kindertijd herinnert hij zich de aroma's maar ook de liefde voor het werk in de wijngaarden die hij van zijn vader meekreeg. Geleidelijk wist hij ook in meerdere crus van de Beaujolais interessante percelen te verwerven: o.m. in Brouilly, Moulin-à-Vent en Morgon. Daarnaast maakt hij ook enkele perceelsselecties in de naburige Mâconnais meer bepaald in Saint-Véran en de meest prestigieuze appellatie van dit deelgebied van Bourgogne: Pouilly-Fuissé.
De totale oppervlakte wijngaarden bedraagt ondertussen 23,32 ha:- Beaujolais Villages: 5,60 ha (in Beaujeu, Quincié en Lantignié)
- Régnié: 0,5 ha in de lieu-dit «La Ronze»
- Brouilly: 6,65 ha in Saint-Lager (lieu-dit «Briante»)
- Morgon: 6,41 ha in de lieu-dit «Les Charmes»
- Moulin-à-Vent: 1,15 ha in de lieu-dit «Les Burdelines»
- Fleurie: 1,81 ha
- Sérines en Galopines: 1,20 ha van respectievelijk syrah en viognier
-
Gastronomie
Serveren als aperitief of bij een visgerecht met saus of met Cocquilles Saint Jacques in de oven