Background Image

Wijnhuis Tinto

> Antonio Lopes Ribeiro Sobreiro alentejano >
Image

Antonio Lopes Ribeiro Sobreiro alentejano

rood

  • Producent: Casa de Mouraz
  • Appellatie: Vinho Regional Alentejano
  • Oogstjaar: 2013
  • Regio: Alentejo
  • Land: Portugal
  • Aroma’s & Smaak: typische Zuid-Portugese stijl: Atlantische invloeden zijn hier ver te zoeken. Toch maakt Antonio ook in deze extreem-zonnige omstandigheden een elegante wijn met een mooie balans tussen rijp, sappig fruit en frisheid. Volgens Antonio is de wijn net zoals de kurkeik een portret van het Portugese zuiden. Wie zijn wij om  hem tegen te spreken? Topwijn.
  • Druif: alicante bouschet touriga nacional 
  • Teeltwijze : biologisch PT-BIO-02
  • Bewaarpotentieel : 8-9 jaar
  • Volume: 750 ml
  • Alcohol: 14%
  • Vinificatie : de druiven komen van een wijngaard in de Beja-regio (zuidelijke Alentejo); de bodem van het perceel bestaat uit klei met een ondergrond van schalie. Handmatige oogst begin september. Natuurlijke vinificatie (geen toegevoegde gisten) in inox tanks gevolgd door een zachte schilweking. Daarna 12 maand in Franse barriques.
  • Tijdelijk niet voorradig

  • Producent
    Casa de Mouraz | Antonio Lopes Ribeiro & Sara Dionisio
    In de wijngaarden van Casa de Mouraz worden heel bijzondere wijnen gemaakt. Antonio en Sara ruilden halverwege de jaren ’90 de wereld van dans en kunst in Lissabon voor een leven als wijnmaker in het domein van de ouders van Antonio. In een vrij korte tijdspanne trokken ze de aandacht van internationale autoriteiten zoals Jancis Robinson, Sara Ahmed en Jamie Goode en werden ze de trotse makers van een aantal cultwijnen (Bot, Elfa en het funky Planet Mouraz-gamma).

    De Dão is een wijnstreek in centraal-Portugal. Deze regio ten noorden van Coimbra wordt gekenmerkt door graniet in de ondergrond, vaak als grote rotsblokken zichtbaar in de wijngaarden. Derra do Estrela beschermt de wijngaarden tegen de sterke Atlantische invloeden waaraan bijvoorbeeld de nabije wijnregio's Bairrada en Vinho Verde onderhevig zijn.

    De wijnen worden volledig biodynamisch gemaakt. Het ging Antonio & Sara niet altijd voor de wind en 2017 was zonder meer een annus horribilis: tijdens de grote Portugese bosbranden die het wereldnieuws haalden gingen het ouderlijk huis van Antonio, de opslagplaats en een aantal van hun mooiste wijngaarden in de vlammen op. Er wordt nu hard gewerkt aan de heropbouw en -aanplant van het domein. In een golf van solidariteit schonken een aantal collega-wijnbouwers stekjes en via een crowd-funding werden middelen gezocht voor de heropbouw. Een spectaculair nieuwbouwproject pal tussen de granietrotsen moet in de loop van 2023 worden afgewerkt.

    Ondertussen trokken ook de nevenprojecten Van Antonio en Sara in Vinho Verde, Douro en Alentejo steeds meer de aandacht. Ook hier maakt Antonio wijnen getrouw aan het terroir van de respectievelijke regio's: frisse, minerale witte wijnen in Vinho Verde en fijne, evenwichtige rode wijnen in Douro en Alentejo. Zoals de feniks opstond uit de as herrijst ook Casa de Mouraz, het beste moet nog komen.
  • Gastronomie

    Stoofpotjes en wildgerechten (o.m. haas, wild zwijn)