Wijnhuis Tinto
> Raymond Usseglio Châteauneuf du Pape Pure Roussane >
Raymond Usseglio Châteauneuf du Pape Pure Roussane
wit
- Producent: Raymond Usseglio & Fils
- Appellatie: AOC Châteauneuf-du-Pape
- Oogstjaar: 2017/18
- Regio: Rhône
- Land: Frankrijk
- Aroma’s & Smaak: in de neus overheersen florale- (bloesem) en fruitaroma's (abrikoos, peer met zelfs wat exotisch fruit: passievrucht, mango); na veroudering nemen honing en (boen)was het over.
volle en ronde witte wijn; ook in de mond floraal en fruitig met wat gegrilde amandel en een discrete houttoets; fijne zuren zorgen voor een perfecte harmonie. - Druif: roussanne
- Teeltwijze : biologisch FR-BIO-09, Demeter (biodynamisch)
- Bewaarpotentieel : 4-5 jaar
- Volume: 750 ml
- Alcohol: 14%
- Vinificatie :
de roussane-druiven van deze wijn komen van twee gescheiden terroirs: een bestaand uit een zandige noordgerichte helling en een met klei in de ondergrond en rolkeien aan de oppervlakte op een zuidhelling
de wijnen worden gevinifieerde en opgevoed volgens de methode Bourguignonne
-
ProducentRaymond Usseglio & Fils | Stephane Usseglio
De familiegeschiedenis van deze van oorsprong Italiaanse familie gaat terug tot de jaren '30 van de vorige eeuw. Het wijndomein werd opgericht in 1948. In 1963 gaf zoon Raymond zijn naam aan het domein.
Sinds 1999 probeert Stéphane het potentieel van het domein dat inmiddels 24 ha beslaat ten volle te exploiteren. Het domein beschikt immers om enkele van de beste terroirs van Châteuneuf du Pape en de aanpalende Côtes du Rhône (o.m. het perceel Les Claux, gelegen in Saint Genies de Comolas). De helft van de wijnstokken staan dichtbij de weg in de lieu-dit “La Crau” en de anderehelft aan de overkant van de ruïnes van het nieuwe kasteel van de toenmalige paus.
Stéphane heeft het grote geluk van over zeer oude stokken te beschikken. De gemiddelde leeftijd bedraagt 50-60 jaar. Voor zijn Cuvée Imperiale zelfs 110 jaar. Algemeen beschouwd als één van de topproducenten van de appellatie blijft Usseglio elk jaar schitterende wijnen maken waaronder ook zijn zeer betaalbare Côtes du Rhone. -
Gastronomie
kreeft, kalfscarbonades met girolles, gegrilde zalm, ovenschotel met kabeljauw of andere vis (brandade)
-
Awards | vermeldingenover de 2017 zei Jancis Robinson: 17/20 "Tasted blind. Surprising zestiness to the palate, with plenty of stone fruit to match. Clean, crisp finish. Medium body with moderate length, but it has the structure and fruit concentration to age well."