Background Image

Wijnhuis Tinto

> Antonio Lopes Ribeiro Ex Vinho Verde (rood) >
Image

Antonio Lopes Ribeiro Ex Vinho Verde (rood)

rood

  • Producent: Casa de Mouraz
  • Appellatie: Vinho (Ex-Vinho Verde)
  • Oogstjaar: 2015
  • Regio: Norte
  • Land: Portugal
  • Aroma’s & Smaak: aroma's van rode bes en een verrassende aardolie-achtige en smoky mineraliteit; in de mond krijgen we een frisse, light-bodied rode wijn met een aangename spanning tussen fruit en frisheid.
  • Druif: loureiro vinhão 
  • Teeltwijze : klassiek
  • Bewaarpotentieel : 6 jaar
  • Volume: 750 ml
  • Alcohol: 11,5%
  • Vinificatie : druiven van een kleine wijngaard pal naast de Atlantische Oceaan; zanderige bodem met graniet in de ondergrond; handmatige oogst half september.

    na het kneuzen van de druiven onmiddellijke persing. Natuurlijke vergisting zonder verder schilcontact (zoals een witte wijn). Geen eik.

    aangezien de wijn in de nabijgelegen Dão werd gemaakt door Antonio & Sara heeft hij geen recht op de vermelding Vinho Verde.

    Alcohol: 11,5 % | Totale aciditeit: 8, 4 g | PH: 3,12 | Restsuiker: 4,8 g
  • Tijdelijk niet voorradig

  • Producent
    Casa de Mouraz | Antonio Lopes Ribeiro & Sara Dionisio
    In de wijngaarden van Casa de Mouraz worden heel bijzondere wijnen gemaakt. Antonio en Sara ruilden halverwege de jaren ’90 de wereld van dans en kunst in Lissabon voor een leven als wijnmaker in het domein van de ouders van Antonio. In een vrij korte tijdspanne trokken ze de aandacht van internationale autoriteiten zoals Jancis Robinson, Sara Ahmed en Jamie Goode en werden ze de trotse makers van een aantal cultwijnen (Bot, Elfa en het funky Planet Mouraz-gamma).

    De Dão is een wijnstreek in centraal-Portugal. Deze regio ten noorden van Coimbra wordt gekenmerkt door graniet in de ondergrond, vaak als grote rotsblokken zichtbaar in de wijngaarden. Derra do Estrela beschermt de wijngaarden tegen de sterke Atlantische invloeden waaraan bijvoorbeeld de nabije wijnregio's Bairrada en Vinho Verde onderhevig zijn.

    De wijnen worden volledig biodynamisch gemaakt. Het ging Antonio & Sara niet altijd voor de wind en 2017 was zonder meer een annus horribilis: tijdens de grote Portugese bosbranden die het wereldnieuws haalden gingen het ouderlijk huis van Antonio, de opslagplaats en een aantal van hun mooiste wijngaarden in de vlammen op. Er wordt nu hard gewerkt aan de heropbouw en -aanplant van het domein. In een golf van solidariteit schonken een aantal collega-wijnbouwers stekjes en via een crowd-funding werden middelen gezocht voor de heropbouw. Een spectaculair nieuwbouwproject pal tussen de granietrotsen moet in de loop van 2023 worden afgewerkt.

    Ondertussen trokken ook de nevenprojecten Van Antonio en Sara in Vinho Verde, Douro en Alentejo steeds meer de aandacht. Ook hier maakt Antonio wijnen getrouw aan het terroir van de respectievelijke regio's: frisse, minerale witte wijnen in Vinho Verde en fijne, evenwichtige rode wijnen in Douro en Alentejo. Zoals de feniks opstond uit de as herrijst ook Casa de Mouraz, het beste moet nog komen.
  • Gastronomie

    sashimi, tonijn, gevogelte