Wijnhuis Tinto
> Clos Lapeyre Jurançon Balaguèra >
Clos Lapeyre Jurançon Balaguèra
zoete witte wijn (niet-versterkt)
- Producent: Clos Lapeyre
- Appellatie: AOC Jurançon
- Oogstjaar: 2014
- Regio: Sud-Ouest
- Land: Frankrijk
- Aroma’s & Smaak: geconfijte appelsien, abrikoos, honing in de neus; levendige aanzet, zijdezacht in de mond met gegrilde tonen; lange en levendige afdronk
- Druif: petit manseng
- Teeltwijze : biologisch FR-BIO-10
- Bewaarpotentieel : 15 jaar en langer
- Volume: 750 ml
- Alcohol: 12%
- Vinificatie : 100 % Petit Manseng
zuidgericht perceel "Ducos"; late oogst (november) van gedroogde druiven (paserillage)
de gedroogde druiven (paserillage) worden onmiddellijk geperst; het sap gefermenteerd in fûts (eik) van 600 liter gedurende 18 maand
-
ProducentClos Lapeyre | Bernard Larrieu
Met enige trots stellen we u dit nieuwe domein in Jurançon voor. Jurançon ligt op de uitlopers van de Pyreneeën. In dit relatief koele terroir aan de noordkant van dit gebergte worden bijna uitsluitend witte wijnen gemaakt. Jurançon werd bekend als een van de interessantste appellaties voor het maken van vendange tardive wijnen: de zoete wijnen van Jurançon worden gekenmerkt door een schitterende spanning tussen restsuiker en zuren. Met dank aan het relatief koele terroir. Steeds meer belandt nu ook de Jurançon sec op de kaarten van onze grootste restaurants. Gastronomisch kun je met deze wijnen zeer veel kanten uit. Uniek aan de appellatie is dat enkele voortrekkers een hele schare volgelingen bekeerden tot de biologische wijnbouw. Bernard Larrieu is gezegend met een uitzonderlijk terroir in La Chapelle des Rousses. Typisch voor dit terroir is dat de wijnen na enkele jaren evolutie aroma's van witte en zwarte truffel vertonen. De droge Jurançons zijn mineraal, zelfs wat zilt in de finale. Bernard Larrieu produceert de laatste jaren wijnen van wereldklasse. Hier moesten we gewoon mee werken. Tijd om deze wijnen te ontdekken! -
Gastronomie
serveren bij gedroogde vruchten, desserts, blauwgeaderde kazen
-
Awards | vermeldingenGuide Meilleurs Vins de France: "Ce petit manseng élevé en barriques 18 mois prouve la qualité du passerillage en 2014 : un moelleux profond, juteux, épicé tendrement et séduisant. La complexité s'expose dans un ensemble aromatique aux essences de fleurs, de fruit jaune mûr. La chair du vin est gourmande, corsetée par les tanins du bois."