Wijnhuis Tinto
> Clos Lapeyre Jurançon Vent Balaguèr >
Clos Lapeyre Jurançon Vent Balaguèr
zoete witte wijn (niet-versterkt)
- Producent: Clos Lapeyre
- Appellatie: AOC Jurançon
- Oogstjaar: 2010
- Regio: Sud-Ouest
- Land: Frankrijk
- Aroma’s & Smaak: peperkoek, honing, abrikoos, geconfijte sinaasappelschil en specerijen in de neus; in de mond superfrisse aanzet met citroen overgaand in rijp en geconfijt fruit
- Druif: petit manseng
- Teeltwijze : biologisch FR-BIO-10
- Bewaarpotentieel : 15-20 jaar
- Volume: 500 ml
- Alcohol: 12%
- Vinificatie :
100 % Petit Manseng
de Vent Balaguer is de Occitaanse naam voor de zuiderwind die vanuit Spanje over de Pyreneeën heen komt.
de druiven worden overrijp geplukt en in houten kistjes verder buiten in de zon gedroogd (paserillage hors souche): de druiven veranderen van kleur van goudgeel tot oranje en zelfs amber
-
ProducentClos Lapeyre | Bernard Larrieu
Met enige trots stellen we u dit nieuwe domein in Jurançon voor. Jurançon ligt op de uitlopers van de Pyreneeën. In dit relatief koele terroir aan de noordkant van dit gebergte worden bijna uitsluitend witte wijnen gemaakt. Jurançon werd bekend als een van de interessantste appellaties voor het maken van vendange tardive wijnen: de zoete wijnen van Jurançon worden gekenmerkt door een schitterende spanning tussen restsuiker en zuren. Met dank aan het relatief koele terroir. Steeds meer belandt nu ook de Jurançon sec op de kaarten van onze grootste restaurants. Gastronomisch kun je met deze wijnen zeer veel kanten uit. Uniek aan de appellatie is dat enkele voortrekkers een hele schare volgelingen bekeerden tot de biologische wijnbouw. Bernard Larrieu is gezegend met een uitzonderlijk terroir in La Chapelle des Rousses. Typisch voor dit terroir is dat de wijnen na enkele jaren evolutie aroma's van witte en zwarte truffel vertonen. De droge Jurançons zijn mineraal, zelfs wat zilt in de finale. Bernard Larrieu produceert de laatste jaren wijnen van wereldklasse. Hier moesten we gewoon mee werken. Tijd om deze wijnen te ontdekken! -
Gastronomie
serveren als dessert op zich of als begeleider bij gedroogde vruchten, pure chocolade, geaffineerde Roquefort of andere blauwgeaderde kazen
-
Awards | vermeldingenGuide Meilleurs Vins de France: gemiddeld 16,7/20