Wijnhuis Tinto
> Clos Lapeyre Jurançon >
Clos Lapeyre Jurançon
zoete witte wijn (niet-versterkt)
- Producent: Clos Lapeyre
- Appellatie: AOC Jurançon
- Oogstjaar: 2022
- Regio: Sud-Ouest
- Land: Frankrijk
- Aroma’s & Smaak: boeket: honing, ananas, exotisch; in de mond verrassende frisheid, zo typisch voor de wijnen van Jurançon
- Druif: gros manseng petit manseng
- Teeltwijze : biologisch FR-BIO-10
- Bewaarpotentieel : 3-4 jaar
- Volume: 750 ml
- Alcohol: 12,5%
- Vinificatie :
dominante druif: gros manseng, aangevuld met kleine hoeveelheden petit manseng
de druiven worden zeer rijp, licht uitgedroogd geoogst, in twee opeenvolgende tries tussen 12/10 en 15/11
-
ProducentClos Lapeyre | Bernard Larrieu
Met enige trots stellen we u dit nieuwe domein in Jurançon voor. Jurançon ligt op de uitlopers van de Pyreneeën. In dit relatief koele terroir aan de noordkant van dit gebergte worden bijna uitsluitend witte wijnen gemaakt. Jurançon werd bekend als een van de interessantste appellaties voor het maken van vendange tardive wijnen: de zoete wijnen van Jurançon worden gekenmerkt door een schitterende spanning tussen restsuiker en zuren. Met dank aan het relatief koele terroir. Steeds meer belandt nu ook de Jurançon sec op de kaarten van onze grootste restaurants. Gastronomisch kun je met deze wijnen zeer veel kanten uit. Uniek aan de appellatie is dat enkele voortrekkers een hele schare volgelingen bekeerden tot de biologische wijnbouw. Bernard Larrieu is gezegend met een uitzonderlijk terroir in La Chapelle des Rousses. Typisch voor dit terroir is dat de wijnen na enkele jaren evolutie aroma's van witte en zwarte truffel vertonen. De droge Jurançons zijn mineraal, zelfs wat zilt in de finale. Bernard Larrieu produceert de laatste jaren wijnen van wereldklasse. Hier moesten we gewoon mee werken. Tijd om deze wijnen te ontdekken! -
Gastronomie
digestief, bij fruitdesserts, kazen