Wijnhuis Tinto
> Domaine de la Butte Le Pied de la Butte >
Domaine de la Butte Le Pied de la Butte
rood
- Producent: Jacky Blot
- Appellatie: AOC Bourgueil
- Oogstjaar: 2020
- Regio: Loire
- Land: Frankrijk
- Aroma’s & Smaak: in de neus frambozen en ander rood fruit, kruiden en specerijen (peper) zonder de groene toetsen die sommige cabernet francs ontsieren; mooi gestructureerde wijn met veel fraîcheur; ook in de mond veel rood fruit; lange finale.
- Druif: cabernet franc
- Teeltwijze : biologisch ecocert
- Bewaarpotentieel : 3-4 jaar
- Volume: 750 ml
- Alcohol: 12,5%
- Vinificatie : perceel aan de voet van de helling met kleibodem
volledige ontristing van de oogst; cuvaison van twee weken gevolgd door een een élevage van 6 maand in inox; geen eikopvoeding
-
ProducentJacky Blot | Jacky Blot
Jacky Blot kan in de Loire-vallei aanspraak maken op de titel van levende legend. Wat hij voor de wat ingeslapen appellaties Montlouis en Bourgueil heeft gedaan is ongeëvenaard. In 1989 vestigde hij zich in Domaine La Taille aux Loups in Montlouis-sur-Loire om al enkele jaren later ook enkele percelen aan de overzijde van de rivier in Vouvray te valoriseren. Blot liet in beide appellaties zijn oog vallen op enkele van de mooiste terroirs. Zijn parcellaire selecties zijn onovertroffen. De wijnen worden in grote eiken vaten gevinifieerd niet om eikaroma’s toe te voegen maar om het beste in zijn chenin naar boven te halen. Met hun fijne aciditeit evolueren de wijnen schitterend gedurende 10 tot 15 jaar. Met zijn droge chenins is hij een van de referentie-domeinen van AOC Montlouis en AOC Vouvray. Deze laatste wijnen moet hij omwille van een gecontesteerde beslissing van het syndicaat van Vouvray de laatste jaren als Vin de France (VDF) op de markt brengen. Net zoals college François Chidaine beschikt hij niet over een chai in Vouvray wat tot deze absurde uitsluiting van enkele van de beste Vouvrays uit de appellatie leidde. Over zichzelf in de voet schieten gesproken!
In 2002 startte Blot met een nieuw verhaal in Bourgueil: Domaine de la Butte. Volgens dezelfde filosofie als in Montlouis maakt hij hier parcellaire selecties van cabernet franc. Ook hier dient de elevage op eik enkel om de finesse nog meer naar boven te halen uit de wijnen. Elke wijn heeft zijn eigen karakter van de lichtvoetige Pied de la Butte over de Haut de la Butte tot de Mi-Pente. Te ontdekken!
-
Gastronomie
grillades, gevogelte, charcuterie-schotels
-
Awards | vermeldingenDecanter: "Purchased in 2002 by Jacky Blot, this small estate in Bourgueil is operated following the same philosophy as at Domaine de La Taille aux Loups. As the
name suggests, this wine is sourced from vines grown at the foot of the hill on chalky soils. It has a violet-tinged nose with plummy hedgerow fruits, while in the mouth it's full of peppery spice, mulchy damp earth and rich chocolate, leading to a dry finish."