Wijnhuis Tinto
> Barone Ricasoli Brolio >
Barone Ricasoli Brolio
rood
- Producent: Barone Ricasoli
- Appellatie: DOCG Chianti Classico
- Oogstjaar: 2021
- Regio: Toscane
- Land: Italië
- Aroma’s & Smaak: elegante en levendige wijn met in de neus rood fruit (kers, rode bes), viooltjes en specerijen; krachtige aanzet met goed geïntegreerde aciditeit en tannines. Lange afdronk.
- Druif: cabernet sauvignon sangiovese merlot
- Teeltwijze : klassiek
- Bewaarpotentieel : 7-8 jaar
- Volume: 750 ml
- Alcohol: 14%
- Vinificatie : 95% Sangiovese, 5% Colorino
druiven uit vijf geologische gebieden op een hoogte tussen 280 meter en 480 meter met verschillende oriëntaties en met stenige ondergrond.
temperatuurgecontroleerde fermentatie in inox (24-27°C) met 14-16 dagen schilcontact; 9 maand opvoeding in eiken vaten (2de en 3de passage)
-
ProducentBarone Ricasoli | Francesco Ricasoli
Barone Ricasoli is een van de oudste wijndomeinen van Italië. Het Brolio kasteel is sinds 1141 in handen van de familie Ricasoli. Op de leeftijd van twintig jaar begon Bettino Ricasoli, ook gekend als de "ijzeren Baron", zijn onderzoek en experimenten in Brolio, met als doel de beste Chianti wijn te produceren, in staat om op internationaal niveau te concurreren met de leidende Franse wijnen van die tijd. Bettino Ricasoli besefte al snel het potentieel van het Brolio terroir, zijn geloof in de technologische vooruitgang deed de rest. De wijngaarden bevinden zich allemaal in de heuvels, op 180 tot 490 meter boven de zeespiegel, meestal met een zuidwestelijke oriëntatie. -
Gastronomie
pasta met ragoût, gerechten met champignons, gegrild vlees
-
Awards | vermeldingenJancis Robinson: 16,5+ "Fermentation in stainless-steel tanks at a controlled temperature of 24–27 °C with 14–16 days of skin contact. Aged for 9 months in tonneaux of second and third passage, total SO2 100 mg/l, free SO2 38 mg/l. Mid garnet. Both savoury and sweet fruited. Tight tannic grip on the palate, with a fresh/savoury Sangiovese bite. Marked freshness, a piercing depth, smoothly tannic. Long and GV with ageing potential."
Raffaele Vecchione: 95 "Raspberries, currants, fondant chocolate, peppermint, cinnamon powder and dried cherries. Medium bodied, light tannins and a finale of optimum quality and grace."