Wijnhuis Tinto
> Dockner Tom 1ÖTW Ried Hochschopf grüner veltliner >
Dockner Tom 1ÖTW Ried Hochschopf grüner veltliner
wit
- Producent: Tom Dockner
- Appellatie: DAC Traisental
- Oogstjaar: 2019
- Regio: Nieder-Österreich
- Land: Oostenrijk
- Aroma’s & Smaak: boeket van gele appel, sinaasappelzeste, honing, weidebloemen, rijpe bessen, minerale en ziltige toetsen; in de mond krijgen we een pittige wijn met fijne zuren; mooie lengte
- Druif: grüner veltliner
- Teeltwijze : klassiek
- Bewaarpotentieel : 10-15 jaar
- Volume: 750 ml
- Alcohol: 14%
- Vinificatie : ruiven komen van de Nußdorfer Hochschopf; een wijngaard met diepere terrassen met loess, de ondergrond bestaat uit conglomeraat en een laagje bodemsediment met zandsteen, slib en mergel. Selectieve handmatige oogst eind oktober 2019
7-8 dagen maceratie; na de persing vergist de wijn in grote houten vaten op een temperatuur van 21-23°C; na de fermentatie blijft de wijn nog 10 maand in contact met de fijne lies
-
ProducentTom Dockner | Tom Dockner
Een goede 800 ha, groter is het Traisental niet. De Traisen is een zijriviertje van de Donau en tot 1995 belandden de druiven in de wijnen van de appellatie Donauland. De Grüner Veltliner druif is hier met meer dan de helft van de aanplantingen heer en meester. Aangevuld met enkele lapjes riesling en zweigelt. Tom Dockner is al de vierde generatie wijnbouwers in Theyern. Om de stiel van het wijnbouwen te perfectioneren reisde hij langs de belangrijkste Europese wijnregio's. Hij plantte ook gelber traminer, gewürztraminer en pinot noir aan.
Tom zegt het zo : "Het Traisental is voor mij thuis, middelpunt en missie. Mijn wijnen zijn de expressie daarvan. De basis van mijn wijnen zit in het klimaat en in de unieke bodem met kalksteen, conglomeraat rots en kiezel. Hete dagen, beïnvloed door het pannonisch klimaat, wisselen af met koele nachten, wanneer de kruidige lucht van het Dunkelsteinerwald de vallei binnendringt. De Donau mildert de hitte van de zomerdagen en de ijzige nachtelijke winden."
De liefde voor wijn en natuur evenals het vertrouwen van zijn familie zijn voor hem belangrijke waarden. Enkel zo kunnen wijnen ontstaan die internationale erkenning krijgen. Het levert de piepjonge wijnbouwer nu al een hoop vermeldingen en medailles op, o.a. van het gerenommeerde Oostenrijkse tijdschrift Falstaff maar ook van bv. Gault-Millau en Vinaria. Steven Brook schrijft in The Wines of Austria: "these are not weighty wines but they show delicacy and minerality". En dat aan nog steeds zeer betaalbare prijzen. -
Gastronomie
rundsvlees met champignonsaus, gerijpte kazen
-
Awards | vermeldingenGault & Millau: 18/20 voor de Hochschopf 2019