Background Image

Wijnhuis Tinto

> Dockner Tom grüner veltliner >
Image

Dockner Tom grüner veltliner

wit

  • €9,5
  • Producent: Tom Dockner
  • Appellatie: DAC Traisental
  • Oogstjaar: 2023
  • Regio: Nieder-Österreich
  • Land: Oostenrijk
  • Aroma’s & Smaak: aantrekkelijke neus met groene appel, veldbloemen, zoete maïs en een vleugje witte peper; deze wijn is speels van natuur, sappig en kruidig. Levendige zuren, finesse en drinkplezier verenigd in een mooie zomerse wijn
     
  • Druif: grüner veltliner 
  • Teeltwijze : klassiek
  • Bewaarpotentieel : 2-3 jaar
  • Volume: 750 ml
  • Alcohol: 12%
  • Vinificatie : grüner veltliner van kalk- en micahoudende loess- en leembodems. Alle druiven handgeplukt vanaf begin oktober.

    schilmaceratie gedurende 5 uren, fermentatie in inox tanks op 18-19°C; gedurende 3 maand in contact met de lies.

    Technische info: Alc: 12% vol | Zuren: 6 g/l | restsuiker: 1,6 g/l 

  • Producent
    Tom Dockner | Tom Dockner
    Een goede 800 ha, groter is het Traisental niet. De Traisen is een zijriviertje van de Donau en tot 1995 belandden de druiven in de wijnen van de appellatie Donauland. De Grüner Veltliner druif is hier met meer dan de helft van de aanplantingen heer en meester. Aangevuld met enkele lapjes riesling en zweigelt. Tom Dockner is al de vierde generatie wijnbouwers in Theyern. Om de stiel van het wijnbouwen te perfectioneren reisde hij langs de belangrijkste Europese wijnregio's. Hij plantte ook gelber traminer, gewürztraminer en pinot noir aan.

    Tom zegt het zo : "Het Traisental is voor mij thuis, middelpunt en missie. Mijn wijnen zijn de expressie daarvan. De basis van mijn wijnen zit in het klimaat en in de unieke bodem met kalksteen, conglomeraat rots en kiezel. Hete dagen, beïnvloed door het pannonisch klimaat, wisselen af met koele nachten, wanneer de kruidige lucht van het Dunkelsteinerwald de vallei binnendringt. De Donau mildert de hitte van de zomerdagen en de ijzige nachtelijke winden."

    De liefde voor wijn en natuur evenals het vertrouwen van zijn familie zijn voor hem belangrijke waarden. Enkel zo kunnen wijnen ontstaan die internationale erkenning krijgen. Het levert de piepjonge wijnbouwer nu al een hoop vermeldingen en medailles op, o.a. van het gerenommeerde Oostenrijkse tijdschrift Falstaff maar ook van bv. Gault-Millau en Vinaria. Steven Brook schrijft in The Wines of Austria: "these are not weighty wines but they show delicacy and minerality". En dat aan nog steeds zeer betaalbare prijzen.
  • Gastronomie

    Uitstekend aperitief. Ook bij slaatjes en gebakken gerechten. Verrassend bij mosselen natuur.