Background Image

Wijnhuis Tinto

> Vassaltis Santorini Assyrtiko Barrel Aged >
Image

Vassaltis Santorini Assyrtiko Barrel Aged

wit

  • €43,5
  • Producent: Vassaltis
  • Appellatie: PDO Santorini
  • Oogstjaar: 2018
  • Regio: Cycladen
  • Land: Griekenland
  • Aroma’s & Smaak: in de neus perfecte harmonie van het bijzondere karakter van assyrtiko op Santorini (perzik, citrus, zilte mineraliteit) en het getoaste vanillekarakter van de Franse eiken vaten; volle krachtige witte wijn met een enorm bewaarpotentieel (minimaal 5 jaar laten liggen)
  • Druif: assyrtiko 
  • Teeltwijze : klassiek
  • Bewaarpotentieel : 10-15 jaar
  • Volume: 750 ml
  • Alcohol: 14%
  • Vinificatie : gemaakt van 100% assyrtiko (wijngaarden in Imerovigli, Megalochori en Vourvoulos)

    fermentatie in inox; opvoeding in 500 liter Franse eiken vaten (3de jaar) met de lies (gisten), daarna nog eens 7 maand in inox en 8 maand in de fles voor de wijn op de markt komt

  • Producent
    Vassaltis | Yannis Valambous, Elias Roussakis en Yannis Papaeconomou 
    Vassaltis is de jongste van de boomende Santorini-wijnscene. In de nasleep van de financiële crisis die Griekenland zo zwaar trof keerde Yannis Valambous terug naar Santorini, het eiland waar hij tijdens zijn kinderjaren de zomers doorbracht, met het plan om de wijngaarden van de familie te laten herleven en een state-of-te-art wijndomein te creëren. Samen met oenologen Elias Roussakis en Yannis Papaeconomou gingen ze voor één missie: wereldklasse wijnen produceren van een wereldklasse-terroir.
     
    Santorini is een caldera of ingeklapte vulkaan. De wijngaarden van Santorini beslaan in totaal 1100 ha en bevinden zich op het hoofdeiland en op twee kleinere eilanden. Ze staan aangeplant van zeeniveau tot een hoogte van 250 meter op de kliffen van de caldera. Meer dan 3700 jaar geleden stonden op deze plek al wijngaarden aangeplant. Tegenwoordig staan er meer dan 30 witte en rode variëteiten aangeplant maar assyrtiko is natuurlijk het paradepaardje. De wijnstokken zijn vaak in de karakteristieke mandvorm aangelegd en gesnoeid waardoor ze tegen de harde wind zijn beschermd. In het lokale dialect wordt dit “kouloura” of “niabelo” genoemd.
     
  • Gastronomie

    visgerechten met sauzen, kreeft

  • Awards | vermeldingen
    Jancis Robinson (over de 2017): "Pale gold. Complex notes of spice and cedar but the spice is in a mineral spectrum, almost oily spice. Vinous richness on the palate. And a savoury lees/oak effect. Gently chewy and a good balance between complexity and freshness. Less precision than their unoaked wines but lovely harmony." (17,5/20)