Background Image

Wijnhuis Tinto

> Gomez Cruzado Blanco >
Image

Gomez Cruzado Blanco

wit

  • €12,2
  • Producent: Gómez Cruzado
  • Appellatie: DOCa Rioja
  • Oogstjaar: 2021
  • Regio: Rioja
  • Land: Spanje
  • Aroma’s & Smaak: aroma's van steenvruchten, appel, boter, eik, tropisch fruit; volle, evenwichtige witte wijn
  • Druif: macabeo tempranillo blanco 
  • Teeltwijze : klassiek
  • Bewaarpotentieel : 5-6 jaar
  • Volume: 750 ml
  • Alcohol: 13.5%
  • Vinificatie : Alc: 13,5%    I    pH: 3.45     I     Restsuiker: 1,3 g/l.

    Viura (macabeo): 75% en Tempranillo blanco: 25%

    Alle druiven komen van hetzelfde hooggelegen gebied in Haro. Steenachtige, alluviale bodem bestaande uit een deklaag van kiezelsteen boven kalksteen. Lage opbrengst per wijnstok en minimale grondbewerking om deze niet te vernietigen.

    Zachte persing, alcoholische gisting in roestvrij staal op een constante temperatuur van 16ºC. Vervolgens brengt een deel van de wijn 5 maanden door in Franse eikenhouten vaten (niet getoast, gestoomd) met zijn fijne droesem; de rest van de wijn wordt ook gerijpt op zijn fijne droesem in een betonnen tank.

    2019 was een extreem droog en mild jaar met minder vegetatie dan normaal. Enkele percelen in de Sierra de la Sonsierra hadden eind mei last van voorjaarsvorst. Beide factoren, samen met een zeer hete en droge lente leidden tot een lagere productie. Juni werd gekenmerkt door een ongewoon warm klimaat dat tekenen van waterstress in de wijnstokken veroorzaakte, wat volledig werd opgelost door de regen in de maanden juli en augustus. Door deze regen kon de rijping zich ontwikkelen met voldoende vegetatie en een uitstekende frisheid die het karakter van de wijnen van dit oogstjaar zal kenmerken.

  • Producent
    Gómez Cruzado | David González en Juan Antonio Leza 
    Gómez Cruzado is een in 1886 opgericht wijndomein in de Barrio de la Estación in Haro, het centrum van Rioja Alta. Met een jaarlijkse productie van 250 000 flessen is het een van de kleinste producenten in de regio. Die kleine productie laat hen toe om te focussen op elk kleinste detail in de productie, van selectie van het beste terroir tot de opvoeding van de wijnen.
     
    Op dit moment wordt het domein geleid door twee jonge gasten: David González en Juan Antonio Leza. Eerder dan alles om te gooien vertrekken ze van de huisstijl van het domein: balans, elegantie, rijke nuances en zijdezachte tannines.
     
    Het resultaat zijn vijf wijnen die de klassieke Rioja-stijl herinterpreteren. We mogen daarbij niet vergeten dat klassieke Rioja een blend is (van druiven maar ook van percelen). Daarnaast was er bij beide wijnmakers ook een verlangen om de diversiteit die Rioja kan bieden te verkennen via een collectie Terroir Selections. Het gaat om de expressie van enkele bijzondere percelen met unieke eigenschappen. Op dit moment gaat het om 2 rode en 1 witte wijn, respectievelijk Pancrudo, Cerro Las Cuevas en Montes Obarenes, alle afkomstig van buitengewone percelen in Rioja. Deze drie wijnen zijn een absolute must voor elke ernstige wijnliefhebber:
    • Pancrudo in Badarán in het zuiden van Rioja Alta: hoog gelegen, rode bodem, noordelijke expositie, sterke invloed van het continentaal klimaat van Centraal-Spanje.
    • Cerra Las Cuevas in Leza in het noorden van Rioja Alavesa: eveneens hoog gelegen, koude en regenachtige regio, witte klei en kalksteen, zuidgerichte helling met sterke Atlantische invloed.
    • Montes Obarenes ten slotte in Haro in het NW van Rioja Alta, exceptionele regio voor witte druiven aan de voet van de Montes Obarenes. Fris terroir waar de Ebro Rioja binnenstroomt en wolken en koele lucht met zich meevoert.
  • Gastronomie

    geroosterde amandelen, serrano en Iberico ham, viskroketten, paella en andere gerechten met saffraan, gerechten met (look)mayonnaise, tortilla

  • Awards | vermeldingen
    92/100 Tim Atkin MW