Wijnhuis Tinto
> Dockner Tom zweigelt >
Dockner Tom zweigelt
rood
- Producent: Tom Dockner
- Appellatie: Niederösterreich
- Oogstjaar: 2019
- Regio: Nieder-Österreich
- Land: Oostenrijk
- Aroma’s & Smaak: fijn rood fruit (krieken) en kruiden; puur drinkplezier met wilde bessen, zacht en harmonieus, charmerende finish
- Druif: zweigelt
- Teeltwijze : klassiek
- Bewaarpotentieel : 5-6 jaar
- Volume: 750 ml
- Alcohol: 12%
- Vinificatie : zweigelt van Nußdorf o.d. Traisen, Neder-Oostenrijk. Bodem met bruine humeuze, ziltige, zeer kalkrijke loess en klei. Vrij droge bodems met gemiddelde doorlaatbaarheid en wateropslag. Selectieve en manuele oogst begin oktober.
koude prefermentaire maceratie gedurende 20 dagen; daarna fermentatie met de schilletjes gedurende 14 dagen in inox tanks op 28-30°C; rijping gedurende 8 maand waarvan 50% in grote houten vaten en de rest in inox.
-
ProducentTom Dockner | Tom Dockner
Een goede 800 ha, groter is het Traisental niet. De Traisen is een zijriviertje van de Donau en tot 1995 belandden de druiven in de wijnen van de appellatie Donauland. De Grüner Veltliner druif is hier met meer dan de helft van de aanplantingen heer en meester. Aangevuld met enkele lapjes riesling en zweigelt. Tom Dockner is al de vierde generatie wijnbouwers in Theyern. Om de stiel van het wijnbouwen te perfectioneren reisde hij langs de belangrijkste Europese wijnregio's. Hij plantte ook gelber traminer, gewürztraminer en pinot noir aan.
Tom zegt het zo : "Het Traisental is voor mij thuis, middelpunt en missie. Mijn wijnen zijn de expressie daarvan. De basis van mijn wijnen zit in het klimaat en in de unieke bodem met kalksteen, conglomeraat rots en kiezel. Hete dagen, beïnvloed door het pannonisch klimaat, wisselen af met koele nachten, wanneer de kruidige lucht van het Dunkelsteinerwald de vallei binnendringt. De Donau mildert de hitte van de zomerdagen en de ijzige nachtelijke winden."
De liefde voor wijn en natuur evenals het vertrouwen van zijn familie zijn voor hem belangrijke waarden. Enkel zo kunnen wijnen ontstaan die internationale erkenning krijgen. Het levert de piepjonge wijnbouwer nu al een hoop vermeldingen en medailles op, o.a. van het gerenommeerde Oostenrijkse tijdschrift Falstaff maar ook van bv. Gault-Millau en Vinaria. Steven Brook schrijft in The Wines of Austria: "these are not weighty wines but they show delicacy and minerality". En dat aan nog steeds zeer betaalbare prijzen. -
Gastronomie
serveren bij kazen, pizza of gewoon als terraswijn