Wijnhuis Tinto
> Thomas Frissant Les Perrières Blanc >
Thomas Frissant Les Perrières Blanc
wit
- Producent: Thomas Frissant
- Appellatie: AOC Touraine Amboise
- Oogstjaar: 2022
- Regio: Loire
- Land: Frankrijk
- Druif: chenin blanc
- Teeltwijze : culture raisonnée
- Bewaarpotentieel : 5-6 jaar
- Volume: 750 ml
- Alcohol: 14.5%
- Vinificatie : Terroir : Parcelle des Perrières: silexhoudende klei; NO oriëntatie
inzaaien kruiden tussen de gobelet-wijnstokken
manuele oogst (laag rendement: 27 hl/ha)
onmiddellijke persing gevolgd door fermentatie in fûts van 300 liter; élevage sur lies gedurende 4 maand; élevage in fûts tot juni/juli 2020
-
ProducentThomas Frissant | Thomas Frissant
Over een nieuw domein gesproken en dat niet enkel in ons gamma!
Zelden meegemaakt: je proeft de eerste wijnen van een jonge wijnmaker en meteen is het een schot in de roos. Maar deze Thomas Frissant moest niet van nul beginnen toen hij in 2019 met 14 ha wijngaard debuteerde: hij is de zoon van Xavier Frissant (zie verder in ons gamma).
Vader-zoon-relaties zijn in families van wijnbouwers niet anders dan bij de rest van de mensheid: de jonge wijnbouwer wil laten zien wat hij in zijn mars heeft en die visie sluit niet per definitie naadloos bij die van de vader aan. De vader stimuleerde de zoon zeker niet om zijn weg te volgen. Thomas trok de wereld in en deed stages in Bourgogne, Nieuw-Zeeland, de Noordelijke Rhône, Clare Valley (Australië) en Bandol: deze ervaringen lieten hem toe zijn eigen ervaringen in het domein van zijn vader te verrijken met die van andere gepassioneerden.
In de beste verhouding met zijn vader heeft Thomas nu zijn eigen wijnen. Hij gaat daarbij resoluut voor de biologische wijnbouw en voor wijnen met zo weinig mogelijk additieven. Wijnen van sauvignon blanc, chenin blanc en gamay. Zoals gezegd: de eerste resultaten zijn zeer mooi. Nu te ontdekken zodat u later kunt zeggen dat u de eerste wijnen van Thomas Frissant hebt geproefd.
Bettane & Desseauve noemen hem alvast tussen hun "génies de demain": "(...) En conversion bio, ce néo-vigneron fait preuve d’une grande maîtrise culturale et technique, visible dès son premier millésime en signant des vins d’appellation touraine au fruité éclatant. Les cuvées de touraine-amboise figurent parmi les meilleures, avec des rouges issus du cépage côt, profonds et élégants, et des blancs d’énergie galvanisante."