Background Image

Wijnhuis Tinto

> Boris Champy Montagne 382  >
Image

Boris Champy Montagne 382 

wit

  • €30
  • Producent: Domaine Boris Champy
  • Appellatie: AOC Hautes-Côtes de Beaune
  • Oogstjaar: 2019
  • Regio: Bourgogne
  • Land: Frankrijk
  • Aroma’s & Smaak: Zuivere en zachte neus met citrus, witte bloemen en wat honing; in de mond een genereuze wijn met zachte, goed geïntegreerde eiktoetsen
  • Druif: chardonnay 
  • Teeltwijze : biodynamisch demeter
  • Bewaarpotentieel : 3-5 jaar
  • Volume: 750 ml
  • Alcohol: 13%
  • Vinificatie : Perceel «Montagne de Cras» in Nantoux, gelegen op een hoogte van 382m

    de bodem is stenig en bezaaid met keien ("cras"); het 4 ha grote perceel bestaat uit 3 ha wijnstokken en 1 ha natuur met puinhellingen, hagen, boomgaarden, kalkgraslanden met talloze wilde orchideeën en zelfs een aantal kurkeiken

    handmatige oogst bij perfecte rijpheid; vinificatie in 228 l eiken vaten en deels in kleine inox-vaten; gemiddeld 12 maand opvoeding in vat en met de lies (gisten)

  • Producent
    Domaine Boris Champy | Boris Champy
    Het domein van Boris Champy werd in 1984 opgericht door Didier Montchovet die startte met een perceeltje van 0,5 ha. Hij koos onmiddellijk voor de biodynamische aanpak die het domein ook nu nog kenmerkt. Het domein was het eerste in Bourgogne om het veeleisende Demeter biodynamische certificaat te behalen.

    In de jaren 1990 groeide het domein geleidelijk tot de huidige 12 ha in twee grote regio’s:
    • De Hautes-Côtes de Beaune met de Montagne de Cras, Le Clou en En Bignon percelen
    • Drie dicht bijeen gelegen percelen: Pommard En Bœuf en twee Beaune 1er Crus: Aux Coucherias en Les Vignes Franches
     
    Boris Champy is zelf afkomstig uit de Champagne-regio. Als oenoloog werkte hij 10 jaar in Dominus Estate in California’s Napa Valley. Later werd hij technisch directeur voor een bekende négociant in Beaune en daarna estate manager voor het bekende Clos des Lambrays in Morey-Saint-Denis. Hij was ook een tijd voorzitter van de Corton ODG en verantwoordelijk voor het creëren van een milieuvriendelijke wijnbouwersassociatie. In zijn vrije tijd is Boris triatleet met een passie voor geschiedenis, over een veelzijdige persoonlijkheid gesproken!
    Met zijn aanleg voor ondernemen aarzelde hij in 2019 geen moment toen hij de gelegenheid had om het domein van Didier Montchovet over te nemen, startend met het helpen bij de oogst in dat jaar.
     
    Boris Champy is ervan overtuigd dat het gebied van de Hautes-Côtes een zeer opwindende toekomst tegemoet gaan. In de context van klimaatopwarming staan de vroeger iets te koele, hoger gelegen terreinen nu garant voor rijpe wijnen die toch de noodzakelijke fraîcheur behouden. De wijngaarden zijn kleine eilanden van biodiversiteit met talloze clos, haagjes, fruitbomen en zogenaamde “meurgers” (dikke stenen muurtjes). De zeldzame slangenarend leeft en jaagt in deze omgeving en figureert op alle etiketten van de wijnen van Boris Champy.
     
  • Gastronomie

    geniet van deze wijn als aperitief of bij gerookte zalm, zeebaars met venkel, gratin dauphinois of rijpe Comté kaas

  • Awards | vermeldingen
    Stuart Pigott (jamessuckling.com): "What is our hottest tip for Burgundy wines? Global warming’s influence on the region provides the answer in Burgundy’s high-altitude sites and those that are cool for other reasons. For example, Domaine Boris Champy’s Bourgogne Hautes-Côtes de Beaune Elevation 382 2019 comes from a very unsexy appellation – the name declares that the vineyard is 382 meters above sea level. In the past this was a recipe for unripeness in most vintages, but in the new climatic situation it means freshness and mineral"ity. This wine is an impressive debut for the new winery of Boris Champy (shown here with the revolutionary Hautes-Côtes de Beaune), the former director of Domaine des Lambrays.