Wijnhuis Tinto
> Boris Champy Pommard >
Boris Champy Pommard
rood
- Producent: Domaine Boris Champy
- Appellatie: AOC Pommard
- Oogstjaar: 2018
- Regio: Bourgogne
- Land: Frankrijk
- Aroma’s & Smaak: fijne neus met framboos, specerijen, wat cassis; fijne tannines, ver van de krachtige tannines typisch voor sommige wijnen van de appellatie; indien jong gedronken best karaferen om zijn aromatische finesse volledig te laten ontplooien
- Druif: pinot noir
- Teeltwijze : biodynamisch demeter
- Bewaarpotentieel : 5-8 jaar
- Volume: 750 ml
- Alcohol: 13%
- Vinificatie : druiven komen uit perceel "En Boeuf" in Pommard
manuele oogst op het optimum van maturiteit; zachte extractie met een mooi aandeel niet-ontriste trossen; fermentatie in foeders; opvoeding van 12 maand in eiken vaten (30% nieuw)
-
ProducentDomaine Boris Champy | Boris Champy
Het domein van Boris Champy werd in 1984 opgericht door Didier Montchovet die startte met een perceeltje van 0,5 ha. Hij koos onmiddellijk voor de biodynamische aanpak die het domein ook nu nog kenmerkt. Het domein was het eerste in Bourgogne om het veeleisende Demeter biodynamische certificaat te behalen.
In de jaren 1990 groeide het domein geleidelijk tot de huidige 12 ha in twee grote regio’s:- De Hautes-Côtes de Beaune met de Montagne de Cras, Le Clou en En Bignon percelen
- Drie dicht bijeen gelegen percelen: Pommard En Bœuf en twee Beaune 1er Crus: Aux Coucherias en Les Vignes Franches
Boris Champy is zelf afkomstig uit de Champagne-regio. Als oenoloog werkte hij 10 jaar in Dominus Estate in California’s Napa Valley. Later werd hij technisch directeur voor een bekende négociant in Beaune en daarna estate manager voor het bekende Clos des Lambrays in Morey-Saint-Denis. Hij was ook een tijd voorzitter van de Corton ODG en verantwoordelijk voor het creëren van een milieuvriendelijke wijnbouwersassociatie. In zijn vrije tijd is Boris triatleet met een passie voor geschiedenis, over een veelzijdige persoonlijkheid gesproken!
Met zijn aanleg voor ondernemen aarzelde hij in 2019 geen moment toen hij de gelegenheid had om het domein van Didier Montchovet over te nemen, startend met het helpen bij de oogst in dat jaar.
Boris Champy is ervan overtuigd dat het gebied van de Hautes-Côtes een zeer opwindende toekomst tegemoet gaan. In de context van klimaatopwarming staan de vroeger iets te koele, hoger gelegen terreinen nu garant voor rijpe wijnen die toch de noodzakelijke fraîcheur behouden. De wijngaarden zijn kleine eilanden van biodiversiteit met talloze clos, haagjes, fruitbomen en zogenaamde “meurgers” (dikke stenen muurtjes). De zeldzame slangenarend leeft en jaagt in deze omgeving en figureert op alle etiketten van de wijnen van Boris Champy.
-
Gastronomie
goede pairing met grillades, gerijpte kazen