Wijnhuis Tinto
> Dockner Tom 1ÖTW Ried Pletzengraben grüner veltliner >
Dockner Tom 1ÖTW Ried Pletzengraben grüner veltliner
wit
- Producent: Tom Dockner
- Appellatie: DAC Traisental
- Oogstjaar: 2020
- Regio: Nieder-Österreich
- Land: Oostenrijk
- Aroma’s & Smaak: Nobele finesse met een boeket van donkere kruiden, peper, gele appel, rijpe bes en weidebloemen. Win met een fijne textuur, sterk doorsmakend, niet te droog.
- Druif: grüner veltliner
- Teeltwijze : klassiek
- Bewaarpotentieel : 3-4 jaar
- Volume: 750 ml
- Vinificatie : Grüner Veltliner van de Inzersdorfer Pletzengraben, de hoogste en steilste wijngaard die op 380 meter hoogte ligt. De bodem bestaat uit geel tot beige verweerd conglomeraat, zandsteen met kalkrijke leem en kwarts. Selectieve manuele oogst vanaf eind oktober.
Prefermentaire maceratie : 7-8 uur; vergisting in inox cuves op 20-22°C; 5 maand lagering op de lies.
-
ProducentTom Dockner | Tom Dockner
Een goede 800 ha, groter is het Traisental niet. De Traisen is een zijriviertje van de Donau en tot 1995 belandden de druiven in de wijnen van de appellatie Donauland. De Grüner Veltliner druif is hier met meer dan de helft van de aanplantingen heer en meester. Aangevuld met enkele lapjes riesling en zweigelt. Tom Dockner is al de vierde generatie wijnbouwers in Theyern. Om de stiel van het wijnbouwen te perfectioneren reisde hij langs de belangrijkste Europese wijnregio's. Hij plantte ook gelber traminer, gewürztraminer en pinot noir aan.
Tom zegt het zo : "Het Traisental is voor mij thuis, middelpunt en missie. Mijn wijnen zijn de expressie daarvan. De basis van mijn wijnen zit in het klimaat en in de unieke bodem met kalksteen, conglomeraat rots en kiezel. Hete dagen, beïnvloed door het pannonisch klimaat, wisselen af met koele nachten, wanneer de kruidige lucht van het Dunkelsteinerwald de vallei binnendringt. De Donau mildert de hitte van de zomerdagen en de ijzige nachtelijke winden."
De liefde voor wijn en natuur evenals het vertrouwen van zijn familie zijn voor hem belangrijke waarden. Enkel zo kunnen wijnen ontstaan die internationale erkenning krijgen. Het levert de piepjonge wijnbouwer nu al een hoop vermeldingen en medailles op, o.a. van het gerenommeerde Oostenrijkse tijdschrift Falstaff maar ook van bv. Gault-Millau en Vinaria. Steven Brook schrijft in The Wines of Austria: "these are not weighty wines but they show delicacy and minerality". En dat aan nog steeds zeer betaalbare prijzen. -
Gastronomie
serveren (op 11°C) bij gevogelte, kalfsvlees, kazen, Aziatische gerechten
-
Awards | vermeldingenVinaria 2020 (over de 2019): **** "Kräuterwürzig, kühl, Nadelwald, Walnüsse, grüne und gelbe Äpfel; fein nuanciert, schmelzig, vielschichtig; tolle Anlagen!"
Falstaff: 92/100
Jancis Robinson (Julia Harding): "Calcareous conglomerate. Screwcap. Green apple and fresh pears with a touch of stony white pepper. Intense and dry, with much better overall integration of fruit and acidity compared with the Hochschopf Grüner. Bright and lively, zesty fruit and a long fresh finish." 16,5/20