Wijnhuis Tinto
> Rivetto Barolo Serralunga >
Rivetto Barolo Serralunga
rood
- Producent: Rivetto
- Appellatie: DOCG Barolo
- Oogstjaar: 2018
- Regio: Piemonte
- Land: Italië
- Aroma’s & Smaak: complexe neus met kers, anijs, fijn leder, aardse aroma's, eik en tabak; hoog in (fijne) tannines in combinatie met goede mondvulling en -aciditeit; bewaarwijn!
- Druif: nebbiolo
- Teeltwijze : biodynamisch demeter
- Bewaarpotentieel : 10-15 jaar
- Volume: 750 ml
- Alcohol: 14%
- Vinificatie : alcohol: 14% I totale aciditeit: 5,5 g/l I restsuiker: 2,8 g/l
wijngaarden in Serralunga d’Alba: Serra, Manocino en San Bernardo.
ligging op een gemiddelde hoogte van 320-420 meter; oostelijke, zuidoostelijke en noordoostelijke oriëntatie
bodems daterend uit het Serravalien met vooral kalksteen en klei; bijna alkaliene bodem met aanwezigheid van magnesium, calcium en ijzer
enkel autochtone gisten
opvoeding in grote Slavonische, Hongaarse en Zwitserse eiken vaten
-
ProducentRivetto | Enrico Rivetto
In Piemonte, in de heuvels tussen Serralunga d'Alba en Sino, runt Enrico Rivetto zijn Tenuta Lirano met een visie die met de jaren verder rijpte (zoals de betere wijnen). De passie voor wijn zit al 4 generaties in de familie maar Enrico voegde daar het respect voor het ecosysteem waar zijn wijngaarden deel van uitmaken aan toe. Het domein bevindt zich op een hoogte van 400m aan de grens van de DOCG Barolo. Het domein beslaagt 15 ha en bestaat vooral uit bodems met in de ondergrond kalksteen, rijk aan mergel en klei.
Enrico beschrijft zichzelf als landbouwer, basketfan en vrije denker. Hij ziet wijn als iets magisch omdat het hem toelaat gehoord te worden en daarbij iets te vertellen over hoe je naar het land kunt kijken en hoe het bewerkt moet worden. In zijn wijngaarden tussen de Alpen en de Ligurische zee voelt hij zich op zijn best. Met zijn eigen woorden: "ik ben tegenstander van elke vorm van intensieve landbouw. Ik transformeerde mijn belangrijkste wijngaard in een wijngaard-tuin die volledig met de hand bewerkt wordt. Tussen de rijen nebbiolo bestemd om Barolo te maken plantte hij heggen, bomen, kruiden en geneeskrachtige planten. Elke lente schieten de knoppen van de wijnranken uit tussen de wilde bloemen." -
Gastronomie
serveren met risotto (met porcini), wild, truffelgerechten zoals fonduta en tajarin, steak tartare, pastagerechten met tomatensauzen en gnocchi (met kaas)
-
Awards | vermeldingenWalter Speller (Jancis Robinson): 17/20 "Serralunga d'Alba. Just mid ruby. Saline salty notes over spicy rich cherry fruit with hints of leather. A palate stuffed with juicy cherry fruit layered with fine, chewy tannins. Very generous but well balanced. Still youthful but can be accessed."
The Wine Independent: 93/100