Wijnhuis Tinto
> Rivetto Barbaresco Marcarini >
Rivetto Barbaresco Marcarini
rood
- Producent: Rivetto
- Appellatie: DOCG Barbaresco
- Oogstjaar: 2019
- Regio: Piemonte
- Land: Italië
- Aroma’s & Smaak: kersen, pruimpjes, anijs en wat eik in de neus; frisse aanzet, mondvullend, goed evenwicht met de aciditeit van de wijn
- Druif: nebbiolo
- Teeltwijze : biodynamisch demeter
- Bewaarpotentieel : 9-10 jaar
- Volume: 750 ml
- Alcohol: 14%
- Vinificatie : alcohol: 14% I totale aciditeit: 5,5 g/l I restsuiker: 2,5 g/l
wijngaard in Treiso op een hoogte van 350 meter en met zuidoostelijke oriëntatie
bodem bestaat uit afwisselende lagen mergel en zand
opvoeding in Slavonische, Hongaarse en Zwitserse eik - Tijdelijk niet voorradig
-
ProducentRivetto | Enrico Rivetto
In Piemonte, in de heuvels tussen Serralunga d'Alba en Sino, runt Enrico Rivetto zijn Tenuta Lirano met een visie die met de jaren verder rijpte (zoals de betere wijnen). De passie voor wijn zit al 4 generaties in de familie maar Enrico voegde daar het respect voor het ecosysteem waar zijn wijngaarden deel van uitmaken aan toe. Het domein bevindt zich op een hoogte van 400m aan de grens van de DOCG Barolo. Het domein beslaagt 15 ha en bestaat vooral uit bodems met in de ondergrond kalksteen, rijk aan mergel en klei.
Enrico beschrijft zichzelf als landbouwer, basketfan en vrije denker. Hij ziet wijn als iets magisch omdat het hem toelaat gehoord te worden en daarbij iets te vertellen over hoe je naar het land kunt kijken en hoe het bewerkt moet worden. In zijn wijngaarden tussen de Alpen en de Ligurische zee voelt hij zich op zijn best. Met zijn eigen woorden: "ik ben tegenstander van elke vorm van intensieve landbouw. Ik transformeerde mijn belangrijkste wijngaard in een wijngaard-tuin die volledig met de hand bewerkt wordt. Tussen de rijen nebbiolo bestemd om Barolo te maken plantte hij heggen, bomen, kruiden en geneeskrachtige planten. Elke lente schieten de knoppen van de wijnranken uit tussen de wilde bloemen." -
Gastronomie
serveren met risotto (met porcini), truffelgerechten zoals fonduta en tajarin, steak tartare, pastagerechten met tomatensauzen en gnocchi (met kaas)
-
Awards | vermeldingenover de 2018:
- Walter Speller (Jancis Robinson): "Tasted blind. Pale ruby with orange tinges. Concentrated and lifted cherry nose. Supple, focused cherry fruit with almost racy acidity and lots of powdery tannins" 16/20
over de 2017- Wine Advocate 90
- Jancia Robinson 16/20
- Wine Enthusiast 93