Wijnhuis Tinto
> La Taille aux Loups Triple Zéro Rosé >
La Taille aux Loups Triple Zéro Rosé
rosé schuimwijn
- Producent: Jacky Blot
- Appellatie: AOC Touraine
- Oogstjaar: nv
- Regio: Loire
- Land: Frankrijk
- Aroma’s & Smaak: frisse neus met agrûme en rood fruit; delicate rosé-schuimwijn met fijne pareling
- Druif: gamay noir grolleau
- Teeltwijze : biologisch ecocert
- Bewaarpotentieel : nvt
- Volume: 750 ml
- Alcohol: 12,5%
- Vinificatie : 3x Zéro: geen chaptalisatie (toevoeging suiker voor de eerste gisting), geen liqueur de tirage (toevoeging suiker voor de tweede gisting) en geen dosage (toevoeging suiker voor de expeditie)
de druiven worden pneumatisch geperst waarna een débourbage van 30 uur volgt (sedimentatie van de vaste deeltjes voor de start van de fermentatie); trage vergisting in eiken vaten zonder toevoeging van gisten of suikers; geen malolactische gisting; 2 jaar sur lattes
-
ProducentJacky Blot | Jacky Blot
Jacky Blot kan in de Loire-vallei aanspraak maken op de titel van levende legend. Wat hij voor de wat ingeslapen appellaties Montlouis en Bourgueil heeft gedaan is ongeëvenaard. In 1989 vestigde hij zich in Domaine La Taille aux Loups in Montlouis-sur-Loire om al enkele jaren later ook enkele percelen aan de overzijde van de rivier in Vouvray te valoriseren. Blot liet in beide appellaties zijn oog vallen op enkele van de mooiste terroirs. Zijn parcellaire selecties zijn onovertroffen. De wijnen worden in grote eiken vaten gevinifieerd niet om eikaroma’s toe te voegen maar om het beste in zijn chenin naar boven te halen. Met hun fijne aciditeit evolueren de wijnen schitterend gedurende 10 tot 15 jaar. Met zijn droge chenins is hij een van de referentie-domeinen van AOC Montlouis en AOC Vouvray. Deze laatste wijnen moet hij omwille van een gecontesteerde beslissing van het syndicaat van Vouvray de laatste jaren als Vin de France (VDF) op de markt brengen. Net zoals college François Chidaine beschikt hij niet over een chai in Vouvray wat tot deze absurde uitsluiting van enkele van de beste Vouvrays uit de appellatie leidde. Over zichzelf in de voet schieten gesproken!
In 2002 startte Blot met een nieuw verhaal in Bourgueil: Domaine de la Butte. Volgens dezelfde filosofie als in Montlouis maakt hij hier parcellaire selecties van cabernet franc. Ook hier dient de elevage op eik enkel om de finesse nog meer naar boven te halen uit de wijnen. Elke wijn heeft zijn eigen karakter van de lichtvoetige Pied de la Butte over de Haut de la Butte tot de Mi-Pente. Te ontdekken!
-
Gastronomie
aperitief, amuses, schaaldieren