Wijnhuis Tinto
> Casa de Mouraz Jaen >
Casa de Mouraz Jaen
rood
- Producent: Casa de Mouraz
- Appellatie: DOC Dão
- Oogstjaar: 2017
- Regio: Centro
- Land: Portugal
- Aroma’s & Smaak: kersrode wijn met een boeket van aardbei, kers, kruiden en specerijen; sappige, aromatische wijn met harmonische structuur, zijdezachte tannines, lange afdronk
- Druif: mencía
- Teeltwijze : biologisch PT-BIO-02
- Bewaarpotentieel : 7-10 jaar
- Volume: 750 ml
- Alcohol: 14%
- Vinificatie : 14,3 % alcohol I totale aciditeit: 5.32 g/l I pH: 3,73 I restsuiker: 1.1 g/l
100% jaen (mencía)
een deel van de druiven komt van granietbodems, een deel van kalkleem
manuele oogst en zorgvuldige selectie van de beste druiven
18 maand rijping, deels in inox, deels in barrique (1 jaar) alvorens te worden gebotteld
-
ProducentCasa de Mouraz | Antonio Lopes Ribeiro & Sara Dionisio
In de wijngaarden van Casa de Mouraz worden heel bijzondere wijnen gemaakt. Antonio en Sara ruilden halverwege de jaren ’90 de wereld van dans en kunst in Lissabon voor een leven als wijnmaker in het domein van de ouders van Antonio. In een vrij korte tijdspanne trokken ze de aandacht van internationale autoriteiten zoals Jancis Robinson, Sara Ahmed en Jamie Goode en werden ze de trotse makers van een aantal cultwijnen (Bot, Elfa en het funky Planet Mouraz-gamma).
De Dão is een wijnstreek in centraal-Portugal. Deze regio ten noorden van Coimbra wordt gekenmerkt door graniet in de ondergrond, vaak als grote rotsblokken zichtbaar in de wijngaarden. Derra do Estrela beschermt de wijngaarden tegen de sterke Atlantische invloeden waaraan bijvoorbeeld de nabije wijnregio's Bairrada en Vinho Verde onderhevig zijn.
De wijnen worden volledig biodynamisch gemaakt. Het ging Antonio & Sara niet altijd voor de wind en 2017 was zonder meer een annus horribilis: tijdens de grote Portugese bosbranden die het wereldnieuws haalden gingen het ouderlijk huis van Antonio, de opslagplaats en een aantal van hun mooiste wijngaarden in de vlammen op. Er wordt nu hard gewerkt aan de heropbouw en -aanplant van het domein. In een golf van solidariteit schonken een aantal collega-wijnbouwers stekjes en via een crowd-funding werden middelen gezocht voor de heropbouw. Een spectaculair nieuwbouwproject pal tussen de granietrotsen moet in de loop van 2023 worden afgewerkt.
Ondertussen trokken ook de nevenprojecten Van Antonio en Sara in Vinho Verde, Douro en Alentejo steeds meer de aandacht. Ook hier maakt Antonio wijnen getrouw aan het terroir van de respectievelijke regio's: frisse, minerale witte wijnen in Vinho Verde en fijne, evenwichtige rode wijnen in Douro en Alentejo. Zoals de feniks opstond uit de as herrijst ook Casa de Mouraz, het beste moet nog komen. -
Gastronomie
serveren bij gevogelte, paella, kruidige gerechten