Background Image

Wijnhuis Tinto

> Pittacum La Prohibicion >
Image

Pittacum La Prohibicion

rood

  • €31,2
  • Producent: Bodegas Pittacum - Terras Gauda
  • Appellatie: Vino de la Tierra de Castilla y León
  • Oogstjaar: 2018
  • Regio: Castilla y León
  • Land: Spanje
  • Aroma’s & Smaak: aromatische wijn die de proever verleidt met aroma's van zwarte kers, viooltjes tegen een achtergrond van subtiele eikaroma's; de fijne aciditeit en goede tanninestructuur houden deze krachtpatser in balans
  • Druif: alicante bouschet garnacha tinta - grenache noir 
  • Teeltwijze : klassiek
  • Bewaarpotentieel : 10-12 jaar
  • Volume: 750 ml
  • Alcohol: 14,5%
  • Vinificatie : 100% garnacha tintorero, een synoniem van alicante bouschet, de naam waaronder de druif ook in Frankrijk en de rest van Portugal en Spanje bekend is

    De druiven komen van 100-jarige stokken, aangeplant op steile hellingen; de stokken zijn aangeplant en gesnoeid in taille gobelet ("bush vines") in dichte concentraties; als gevolg van al deze zaken moeten alle bewerkingen en de oogst manueel gebeuren; herbiciden worden hier nooit gebruikt, de inheemse flora wordt integendeel net getolereerd en zelfs gestimuleerd om een ecologisch evenwicht in de wijngaard te verkrijgen.

    Elke nazomer wordt gewacht op dat magische moment: de “sazón” of het perfecte moment van rijpheid. De beste druiven worden geselecteerd op de sorteertafel en zonder ontristing in kleine, open tanks vergist met af en toe pigeage (onderdompelen van de "hoed" of drijvende laag van schilletjes en takjes); deze fermentatie duurt ongeveer 12 dagen en gebeurt op een temperatuur van 24-25 ºC. Daarna blijft de wijn nog 15 dagen macereren met de schilletjes waarna de lekwijn nog twee weken in de tank blijft alvorens overgebracht te worden naar nieuwe Franse eiken barriques. In deze eiken vaten vindt ook de malolactische fermentatie plaats. De wijn verblijft aansluitend 24 maand in eiken vaten en wordt zonder filtering gebotteld.

    En de naam La Prohibicion? Die heeft alles te maken met de keuze voor een druif die in de regio en in appellatie Bierzo altijd verboden is geweest; de wijnen werden dan ook meestal ofwel in het geheim met de mencia geblend om de wijn extra-kleur en concentratie te geven. Nu heeft men met de Vino de la Tierra Castilla y Leon een wettelijke mogelijkheid om deze wijnen toch wereldwijd de bekendheid te geven die ze verdienen.

  • Producent
    Bodegas Pittacum - Terras Gauda | Alfredo Marques Calva
    Het verhaal van Bodegas Pittacum leest als een sprookje: de bodega in het kleine dorpje Arganza wordt geboren als een project van 6 vrienden. In dit grensgebied van het Atlantische Galicia en het continentale Castilia y Leon gingen ze op zoek naar de beste wijngaarden. In de bergachtige regio Bierzo zijn deze gelegen in smalle valleien met gemengde bodems van kwarts en leisteen. De appellatie Bierzo was op dat moment op sterven na dood en de Mencía-druif zelfs bij veel wijnliefhebbers een nobele onbekende. Dat dit nu allemaal anders is mag deels als verdienste aan Bodegas Pittacum worden toegeschreven. Het grote voordeel van de tijdelijke onbekendheid van de regio is dat op veel plaatsen zeer oude wijnstokken te vinden zijn, de bron van de fijne, geconcentreerde wijnen van Bodegas Pittacum.

    Even tussenin : wat is een "pittacum"? Antwoord: een soort Romeinse amfoor met afbeelding van Bacchus. Bij de aanleg van de funderingen van de Bodegas werd zo'n amfoor aangetroffen en men besliste dat dit de naam zou worden.

    Het domein bevindt zich in een omgeving met een bijzonder micro-klimaat: het zachte, gematigde klimaat wordt gereguleerd door een vochtigheidsgraad, gelijkaardig aan die van het nabije Galicia: gemiddeld 721 mm neerslag per jaar, wat slechts een beetje minder is dan die in België. Met gemiddeld 2100 zonuren per jaar doen ze het dan weer een stuk beter dan ons. De oogst vindt in Bierzo gemiddeld een maand eerder plaats dan in de rest van Castilla en Rioja.  De druiven van Bodegas Pittacum komen van 200 verschillende perceeltjes verspreid over de regio met als bekendste wijngaard de "Fuente de Miel" bij Cacabelos.

    De stijl van het huis kruidt het frisse en minerale van de Mencia-druif met subtiele Franse eik-accenten. De wijnen zijn jaar na jaar goed voor mooie scores in de Peñin-gids, medailles van IWC, Decanter en het Concours van Brussel. Must-try!
  • Gastronomie

    de karakteristieke aciditeit maakt deze wijn perfect bij vettige gerechten zoals codido, een favoriete stoofschotel van veel Spanjaarden en Portugezen maar ook bij rood vlees en bij visgerechten zoals tonijn of bij gerijpte schaapskazen (bv. Manchego) of blauw geaderde kazen