Wijnhuis Tinto
> Ruffus Brut Sauvage >
Ruffus Brut Sauvage
schuimwijn
- Producent: Vignoble des Agaises
- Appellatie: Cremant de Wallonie
- Oogstjaar: /
- Regio: Wallonië
- Land: België
- Aroma’s & Smaak: Verfijnde en zeer minerale schuimwijn met daarnaast wat fruit (appel, citrus) en gistaroma's
- Druif: chardonnay
- Teeltwijze : klassiek
- Volume: 750 ml
- Alcohol: 12,5%
- Vinificatie : Terroir: kalkklei (30 ha) op de zuidgerichte hellingen van Haulchin in Henegouwen
Onmiddellijke persing, alcoholische gisting op gecontroleerde temperatuur (20°C), malolactische omzetting; 2de gisting in de fles met een élevage van 15 maand sur lattes, na degorgement toevoeging van <2 g/l suiker
-
ProducentVignoble des Agaises | Raymond Leroy
Clos des Agaises werd opgericht door Raymond Leroy, een wijnhandelaar uit Binche. Na studies oenologie in Montpellier vond hij een wijngaard in Haulchin in een regio met krijt in de ondergrond, de natuurlijke uitlopers van de bodems die we ook in Champagne vinden. Voor de productie van zijn schuimwijnen zocht hij expertise bij Champagne-maker Thierry Gobillard uit Haut-Villers. Vanaf 2002 breidde hij de wijngaarden gestaag uit samen met enkele vennoten: daarbij werd vooral chardonnay, pinot noir en pinot meunier aangeplant. De schuimwijnen van Vignoble des Agaises met o.a. de Ruffus-cuvées staan zeer hoog aangeschreven in België en kappen jaarlijks prijzen weg op de wedstrijd Beste Belgische Wijn. -
Gastronomie
met zijn zeer lineaire mineraliteit de perfecte partner voor oesters
-
Awards | vermeldingengouden medaille op Beste Belgische Wijn 2022
Gault & Millau The 150 best wines from Belgium 2023: "zeer droge, strakke mousserende wijn die meestal zonder enige dosage wordt gemaakt. Hij heeft een verfijnde, mineralige neus met rijpe appel, gist, brioche en nootjes. De mond is bijzonder elegant (...) veel finesse en persistentie. Zeer mooi. Voor de liefhebbers van Brut Nature."