Wijnhuis Tinto
> Burja Malvazija >
Burja Malvazija
wit
- Producent: Burja Estate
- Appellatie: Vipava
- Oogstjaar: 2021
- Regio: Vipavska Dolina (Primorje)
- Land: Slovenië
- Aroma’s & Smaak: steenvruchten, appel, mineraal; goede fraîcheur
- Druif: malvasia istriana
- Teeltwijze : biologisch SI-EKO-001
- Bewaarpotentieel : 2-3 jaar
- Volume: 750 ml
- Alcohol: 14%
- Vinificatie : 100% malvasia istriana
bodemtype: stranice, flysch
hooge: 150-220 meter, Oostelijk afhellend plateau
lage opbrengst: 40-50 hl/ha; manuele oogst
natuurlijke vergisting, gedurende 7 dagen in contact met de schillen - Tijdelijk niet voorradig
-
ProducentBurja Estate | Primoz Lavrencic
Burja Estate is de dream-come-true van Primoz Lavrencic, geboren en getogen tussen de wijnstokken van de Vipava-vallei. Samen met Mateja (geboren en getogen net over de grens in Triest, Italië. Maar die grens stelt hier niet veel voor: aan beide zijden wordt in de dorpen hoofdzakelijk Sloveens gesproken en ook in de keuze van druivenrassen en vinificatie zijn er veel gelijkenissen te vinden tussen dit gedeelte van Slovenië en Friuli.
Primoz en Mateja proberen in hun domein traditie en moderniteit te verzoenen. Ze kijken voor inspiratie zowel naar de meest moderne technieken als naar de biodynamie. In de woorden van Primoz: "I seek to balance physical sensations and actions with the spiritual dimension." Wat druivenrassen betreft heeft hij 60 jaar oude malvazija d'Istria-wijnstokken en plant hij ook daarnaast vooral autochtone druiven aan zoals zelen, pokalca (schioppettino), refošk (refosco), rebula (Ribolla Gialla), laški rizling (Italian riesling, welschriesling), modra frankinja (Blaufränkisch). Dit zijn allemaal druiven die in de Oostenrijkse periode werden aangeplant in Friuli (nu Italië), Slovenië en Kroatië. Daarnaast erfde hij ook enkele percelen pinot noir en zijn liefde voor de wijnen van Bourgogne is zo groot dat hij zijn pinot noir wil blijven maken als eerbetoon aan die beroemde wijnstreek.
Op het niveau van de vinificatie focust Primoz zich vooral op het controleren van de temperatuur tijdens de vergisting en op het tegengaan van oxidatie. Voor het overige geeft hij de voorkeur aan spontane processen: gisten worden nooit toegevoegd en schilcontact is dus zeer belangrijk voor een goede opstart van de fermentatie (gisten zijn van nature aanwezig in het 'waslaagje' op druivenschillen), ook bij de witte wijnen. De diversiteit in gisten draagt volgens hem bij aan de complexiteit van de wijnen en zorgt voor de eigen identiteit van elke wijn (en elke wijngaard).
Burja heeft zich de afgelopen jaren in de schaduw van de grote namen van de Sloveense wijnbouw (Movia, Simcic,...) op een zachte manier naar de top gewerkt. De wijnen worden nu geschonken in de beste restaurants van Slovenië en Friuli. Tijdens de bekendmaking van de Gault Millau 2018 scores werd de Burja Bela 2017 geschonken. Tijd om ook in België en Nederland te worden ontdekt. -
Gastronomie
serveren bij aromatische kazen, gefermenteerde groenten, rillette