Wijnhuis Tinto
> Ruffus Brut Rosé >
Ruffus Brut Rosé
rosé schuimwijn
- Producent: Vignoble des Agaises
- Appellatie: Cremant de Wallonie
- Oogstjaar: /
- Regio: Wallonië
- Land: België
- Aroma’s & Smaak: florale neus, evoluerend naar rood fruit (framboos, aardbei); in de mond krijgen een vineuse schuimwijn met aroma's van bosaardbeitjes; lange finale
- Druif: chardonnay pinot meunier pinot noir
- Teeltwijze : klassiek
- Bewaarpotentieel : 1-3 jaar na de dégorgement
- Volume: 750 ml
- Alcohol: 12%
- Vinificatie : Terroir: kalkklei (30 ha) op de zuidgerichte hellingen van Haulchin in Henegouwen
korte maceratie alvorens te persen, alcoholische gisting op gecontroleerde temperatuur (20°C), malolactische omzetting; 2de gisting in de fles met een élevage van 15 maand sur lattes, na degorgement afgewerkt met een dosage van 6 gram suiker per liter
-
ProducentVignoble des Agaises | Raymond Leroy
Clos des Agaises werd opgericht door Raymond Leroy, een wijnhandelaar uit Binche. Na studies oenologie in Montpellier vond hij een wijngaard in Haulchin in een regio met krijt in de ondergrond, de natuurlijke uitlopers van de bodems die we ook in Champagne vinden. Voor de productie van zijn schuimwijnen zocht hij expertise bij Champagne-maker Thierry Gobillard uit Haut-Villers. Vanaf 2002 breidde hij de wijngaarden gestaag uit samen met enkele vennoten: daarbij werd vooral chardonnay, pinot noir en pinot meunier aangeplant. De schuimwijnen van Vignoble des Agaises met o.a. de Ruffus-cuvées staan zeer hoog aangeschreven in België en kappen jaarlijks prijzen weg op de wedstrijd Beste Belgische Wijn. -
Gastronomie
serveren als aperitief en bij de amuses-gueules
-
Awards | vermeldingenGouden medaille op Wedstrijd Beste Belgische Wijn 2023