Background Image

Wijnhuis Tinto

> Laougué Pacherenc du Vic Bilh Sec 19.91 >
Image

Laougué Pacherenc du Vic Bilh Sec 19.91

wit

  • €11,5
  • Producent: Domaine Laougué
  • Appellatie: AOC Pacherenc du Vic Bilh Sec
  • Oogstjaar: 2022
  • Regio: Sud-Ouest
  • Land: Frankrijk
  • Aroma’s & Smaak: delicate neus met witte bloemen, exotisch en geconfijt fruit, brioche; licht boterig met mooie concentratie doorsneden door een fijne, mineralige aciditeit; evenwichtige en elegante wijn
  • Druif: petit manseng gros manseng 
  • Teeltwijze : biologisch
  • Bewaarpotentieel : 3-5 jaar
  • Volume: 750 ml
  • Alcohol: 12,5
  • Vinificatie : Bodem: klei en kalksteen met rolkeien op zuidgerichte hellingen
    Leeftijd van de aanplantingen: 15 jaar; plantdichtheid: 4000 stokken per ha (guyot simple); gemiddelde opbrengst van 55 hl/ha

    omschakeling naar biologische wijnbouw: geen gebruik van synthetische producten

    vinificatie: 18 u durende prefermentaire schilweking; temperatuurgecontroleerde gisting; cuve inox

  • Producent
    Domaine Laougué | Sylvain Dabadie
    Domaine Laougué is het verhaal van een generaties overschrijdende familiale passie. In deze prachtige regio aan de voet van de Pyreneeën produceert het domein spannende wijnen die moderniteit en regionaliteit combineren. Dit doen ze onder de noemer van twee mythische, zij het ietwat vergeten appellaties: Madiran en Pacherenc du Vic Bilh.

    Op het kruispunt van drie terroirs - Gers, Hautes-Pyrénées en Pyrénées Atlantiques - elk met hun eigen geschiedenis behoren de opeenvolgende generaties van de familie Dabadie al generaties lang tot de meest toegewijde wijnbouwers. De jongste telg in deze traditie is Sylvain Dabadie die zijn persoonlijke stempel weet te drukken door innovatie met bijzondere aandacht voor biodiversiteit en milieuvriendelijke teelttechnieken.

    Bodem en ondergrond bestaan hier uit klei-kalksteen met rolkeien (hellingen op het zuiden) en grindhoudend leemsubstraat (drainerende en droge grond). De regio staat onder invloed van de oceaan met milde winters en hete zomers. Deze Atlantische invloedt onderscheidt de wijnen van de regio sterk van de Mediterrane wijnen die op dezelfde breedtegraad maar 200 km oostelijker worden geproduceerd. De neerslag, zo belangrijk is voor de wijngaard, wordt netjes verdeeld over voor- en najaar. Aanzienlijke zonneschijn en gematigde regenval in de zomer zijn een sleutelelement voor de rijpheid van de druif. Het resultaat zijn krachtige maar soepele rode wijnen met cabernet franc en de regiotypische tannat in de hoofdrol en witte wijnen waar petit en gros manseng de protagonisten zijn. Zowel in wit als rood een regio die dringend herontdekt moet worden.
  • Gastronomie

    serveren als aperitief, bij een plateau de fruits de mer of bij een selectie kazen