Background Image

Wijnhuis Tinto

> Laougué Tanat's >
Image

Laougué Tanat's

rood

  • €11,5
  • Producent: Domaine Laougué
  • Appellatie: Vin de France
  • Oogstjaar: 2022
  • Regio: Sud-Ouest
  • Land: Frankrijk
  • Aroma’s & Smaak: licht intens gekleurde wijn met in de neus aardbei, kers, viooltjes en specerijen; ronde, fruitige wijn met voor tannat zeer zachte tannines en een fijne, minerale spanning
  • Druif: tannat 
  • Teeltwijze : biologisch
  • Bewaarpotentieel : 3-5 jaar
  • Volume: 750 ml
  • Alcohol: 14%
  • Vinificatie : bodem: kalkhoudende leem op een grindhoudende ondergrond
    gemiddelde leeftijd van de aanplantingen: 15 jaar (plantdichtheid: 4000 stokken/ha); guyot simple; rendement van 40 hl/ha

    omschakeling naar biologische wijnbouw: afwezigheid van synthetische bestrijdingsmiddelen
    ontbladering en groene oogst tijdens het groeiseizoen

    vinificatie: macération carbonique van 48u, vervolgens persen van het sap; koude fermentatie gedurende 10 dagen; malolactische gisting; temperatuurgecontroleerde (<12°C) opvoeding alvorens de wijn te bottelen. Dit resulteert in een sappige primeur-stijl rode wijn, zeer atypisch voor de regio Madiran

  • Producent
    Domaine Laougué | Sylvain Dabadie
    Domaine Laougué is het verhaal van een generaties overschrijdende familiale passie. In deze prachtige regio aan de voet van de Pyreneeën produceert het domein spannende wijnen die moderniteit en regionaliteit combineren. Dit doen ze onder de noemer van twee mythische, zij het ietwat vergeten appellaties: Madiran en Pacherenc du Vic Bilh.

    Op het kruispunt van drie terroirs - Gers, Hautes-Pyrénées en Pyrénées Atlantiques - elk met hun eigen geschiedenis behoren de opeenvolgende generaties van de familie Dabadie al generaties lang tot de meest toegewijde wijnbouwers. De jongste telg in deze traditie is Sylvain Dabadie die zijn persoonlijke stempel weet te drukken door innovatie met bijzondere aandacht voor biodiversiteit en milieuvriendelijke teelttechnieken.

    Bodem en ondergrond bestaan hier uit klei-kalksteen met rolkeien (hellingen op het zuiden) en grindhoudend leemsubstraat (drainerende en droge grond). De regio staat onder invloed van de oceaan met milde winters en hete zomers. Deze Atlantische invloedt onderscheidt de wijnen van de regio sterk van de Mediterrane wijnen die op dezelfde breedtegraad maar 200 km oostelijker worden geproduceerd. De neerslag, zo belangrijk is voor de wijngaard, wordt netjes verdeeld over voor- en najaar. Aanzienlijke zonneschijn en gematigde regenval in de zomer zijn een sleutelelement voor de rijpheid van de druif. Het resultaat zijn krachtige maar soepele rode wijnen met cabernet franc en de regiotypische tannat in de hoofdrol en witte wijnen waar petit en gros manseng de protagonisten zijn. Zowel in wit als rood een regio die dringend herontdekt moet worden.
  • Gastronomie

    zeer licht gekoeld (16° C) serveren bij charcuterie, kip-tandoori, zoetzure varkensribbetjes