Background Image

Wijnhuis Tinto

> Boris Champy Presse Verticale >
Image

Boris Champy Presse Verticale

wit

  • €34
  • Producent: Domaine Boris Champy
  • Appellatie: AOC Hautes-Côtes de Beaune
  • Oogstjaar: 2022
  • Regio: Bourgogne
  • Land: Frankrijk
  • Aroma’s & Smaak: Intense en precieze neus met rijpe agrume, witte bloemen, honing; in de mond een genereuze wijn met zachte, goed geïntegreerde eiktoetsen
  • Druif: chardonnay 
  • Teeltwijze : biodynamisch demeter
  • Bewaarpotentieel : 5-6 jaar
  • Volume: 750 ml
  • Alcohol: 13%
  • Vinificatie : druiven afkomstig van het perceel Montagne de Cras in Nantoux; het perceel is verdeeld in 3 ha wijnstokken en 1 ha beschermde natuur met een zeer hoge biodiversiteit: hagen en een hooiland met tal van orchideeën

    'vignes basses' (8000 stokken/ha); guyot simple en deels ook guyot double

    manuele oogst bij optimale rijpheid; trage, verticale persing om débourbage te vermijden; vinificatie in fûts van 228 liter; 12 maand elevage sur lie (50% in nieuwe eik)
    geen filtering, collage of koudstabilisatie

  • Producent
    Domaine Boris Champy | Boris Champy
    Het domein van Boris Champy werd in 1984 opgericht door Didier Montchovet die startte met een perceeltje van 0,5 ha. Hij koos onmiddellijk voor de biodynamische aanpak die het domein ook nu nog kenmerkt. Het domein was het eerste in Bourgogne om het veeleisende Demeter biodynamische certificaat te behalen.

    In de jaren 1990 groeide het domein geleidelijk tot de huidige 12 ha in twee grote regio’s:
    • De Hautes-Côtes de Beaune met de Montagne de Cras, Le Clou en En Bignon percelen
    • Drie dicht bijeen gelegen percelen: Pommard En Bœuf en twee Beaune 1er Crus: Aux Coucherias en Les Vignes Franches
     
    Boris Champy is zelf afkomstig uit de Champagne-regio. Als oenoloog werkte hij 10 jaar in Dominus Estate in California’s Napa Valley. Later werd hij technisch directeur voor een bekende négociant in Beaune en daarna estate manager voor het bekende Clos des Lambrays in Morey-Saint-Denis. Hij was ook een tijd voorzitter van de Corton ODG en verantwoordelijk voor het creëren van een milieuvriendelijke wijnbouwersassociatie. In zijn vrije tijd is Boris triatleet met een passie voor geschiedenis, over een veelzijdige persoonlijkheid gesproken!
    Met zijn aanleg voor ondernemen aarzelde hij in 2019 geen moment toen hij de gelegenheid had om het domein van Didier Montchovet over te nemen, startend met het helpen bij de oogst in dat jaar.
     
    Boris Champy is ervan overtuigd dat het gebied van de Hautes-Côtes een zeer opwindende toekomst tegemoet gaan. In de context van klimaatopwarming staan de vroeger iets te koele, hoger gelegen terreinen nu garant voor rijpe wijnen die toch de noodzakelijke fraîcheur behouden. De wijngaarden zijn kleine eilanden van biodiversiteit met talloze clos, haagjes, fruitbomen en zogenaamde “meurgers” (dikke stenen muurtjes). De zeldzame slangenarend leeft en jaagt in deze omgeving en figureert op alle etiketten van de wijnen van Boris Champy.
     
  • Gastronomie

    serveren bij visgerechten met sauzen, gevogelte, zeebaars met venkel, gratin dauphinois, vieux comté