Wijnhuis Tinto
> Celler Piñol Garnatxa Peluda >
Celler Piñol Garnatxa Peluda
rood
- Producent: Celler Piñol
- Appellatie: DO Terra Alta
- Oogstjaar: 2023
- Regio: Catalonië
- Land: Spanje
- Aroma’s & Smaak: neus met framboos, bosaardbeitjes, viooltjes en wat frissen kruiden (venkel, anijs); levendige en frisse rode wijn met zachte tannines die eerder aan de garnacha's van de Spaanse sierra's dan aan de vollere van Catalonië (Priorat, Montsant, Terra Alta) doet denken.
- Druif: garnatxa peluda
- Teeltwijze : klassiek
- Bewaarpotentieel : 3-4 jaar
- Volume: 750 ml
- Alcohol: 14%
- Vinificatie : 100% garnatxa peluda; aanplantingen van 60 jaar op kalkhoudende klei, zeer arm aan organisch materiaal
-
ProducentCeller Piñol | Toni Coca & Cristina Borull
Niets in de omgeving van het dorpje Batea, in het uiterste zuiden van Catalonië, doet denken aan de glitter die je in bepaalde andere Spaanse wijngebieden vindt. Hier in Terra Alta zijn de wijnbouwers er zich ten volle van bewust dat ze uitstekende wijn moeten maken om opgemerkt te worden. En dat doen ze dan ook.
Celler Piñol is zonder twijfel het paradepaardje van Terra Alta. De jonge en zeer gedreven Juanjo staat hier aan het hoofd van een domein dat al vier generaties in handen van de familie is. Alles van wijnbouw tot opvang van gasten in de B&B gebeurt hier met de grootste verfijning en zorg. Er wordt gebruik gemaakt van gezonde, organische teeltwijzen. Op korte termijn zullen alle wijnen biologisch gecertificeerd zijn.
De wijngaarden van Terra Alta liggen - zoals de naam doet vermoeden - op grote hoogte : gemiddeld zo'n 500 meter. Het klimaat is mediterraan, met hete zomers en koele winters. De grote hoogte zorgt voor koele nachten - ook in de zomer - wat de ontwikkeling van verfijnde traag rijpende druiven bevordert. Wijngoeroe Robert Parker is zodanig onder de indruk van de wijnen dat hij in sommige jaren tot drie wijnen van het domein opneemt in zijn lijst van de "100 Best Values of Spain". -
Gastronomie
serveer deze wijn bij gevogelte, risotto's, kazen