Wijnhuis Tinto
> Raymond Usseglio Châteauneuf du Pape La Part des Anges >
Raymond Usseglio Châteauneuf du Pape La Part des Anges
rood
- Producent: Raymond Usseglio & Fils
- Appellatie: AOC Châteauneuf-du-Pape
- Oogstjaar: 2017
- Regio: Rhône
- Land: Frankrijk
- Aroma’s & Smaak: aromatische neus met zwart fruit en specerijen; zeer krachtige wijn met ook in de mond vooral (rijp) zwart fruit, grafiet, zoethout en specerijen (zwarte peper, nootmuskaat); zeer mooie concentratie en de karakteristieke structuur van een door mourvèdre gedomineerde wijn; lang aanhoudende finale.
- Druif: garnacha tinta - grenache noir syrah monastrell - mourvèdre
- Teeltwijze : biologisch FR-BIO-09, Demeter (biodynamisch)
- Bewaarpotentieel : 8-9 jaar
- Volume: 750 ml
- Alcohol: 14,5%
- Vinificatie :
70% mourvèdre, 20% grenache en 10% syrah
de mourvèdre bracht 16 maand in nieuwe barriques door, syrah en grenache in beton cuves. Niet gefilterd wat de evolutie en het bewaarpotentieel van de wijn ten goede komt
-
ProducentRaymond Usseglio & Fils | Stephane Usseglio
De familiegeschiedenis van deze van oorsprong Italiaanse familie gaat terug tot de jaren '30 van de vorige eeuw. Het wijndomein werd opgericht in 1948. In 1963 gaf zoon Raymond zijn naam aan het domein.
Sinds 1999 probeert Stéphane het potentieel van het domein dat inmiddels 24 ha beslaat ten volle te exploiteren. Het domein beschikt immers om enkele van de beste terroirs van Châteuneuf du Pape en de aanpalende Côtes du Rhône (o.m. het perceel Les Claux, gelegen in Saint Genies de Comolas). De helft van de wijnstokken staan dichtbij de weg in de lieu-dit “La Crau” en de anderehelft aan de overkant van de ruïnes van het nieuwe kasteel van de toenmalige paus.
Stéphane heeft het grote geluk van over zeer oude stokken te beschikken. De gemiddelde leeftijd bedraagt 50-60 jaar. Voor zijn Cuvée Imperiale zelfs 110 jaar. Algemeen beschouwd als één van de topproducenten van de appellatie blijft Usseglio elk jaar schitterende wijnen maken waaronder ook zijn zeer betaalbare Côtes du Rhone. -
Gastronomie
wil je nu al (2018) van de wijn kunnen genieten, karafeer de wijn dan enkele uren op voorhand; niet gefilterde wijn dus voorzichtig karaferen (zoals bij het decanteren) geniet de voorkeur
Tajine met pruimen, couscous, haarwildgerechten -
Awards | vermeldingen
Jancis Robinson (over de 2016): 17+ "Cask sample. Rather lovely leathery note with more open development than many 2016s. A touch of medicinal character integrates into the palate well, and there's a nicely balanced tannic grip with pretty decent acidity. Long, ripe, savoury black fruit on the finish."